AMERIKA ŠALJE BORBENU GRUPU NOSAČA AVIONA: Prvi vid pomoći Izraelu

Novosti online

08. 10. 2023. u 20:10

AMERIČKE vlasti donele su odluku da u Sredozemno more prebace napadačku grupu nosača aviona USS Džerald R. Ford kao vid pomoći Izraelu.

АМЕРИКА ШАЉЕ БОРБЕНУ ГРУПУ НОСАЧА АВИОНА: Први вид помоћи Израелу

Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni/U.S. Navy via AP

Ovu informaciju potvrdio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Udarna grupa nosača aviona američke mornarice kreće se ka istočnom Sredozemnom moru, uključujući nosač aviona na nuklearni pogon USS "Džerald R. Ford" , koji će pratiti razarači i krstarice sa navođenim raketama, izjavio je danas ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

On je dodao da će SAD obezbediti municiju i opremu Izraelu i pojačati američke snage na Bliskom istoku, kao odgovor na napade Hamasa, prenosi Si-En-En.

-Vlada SAD će brzo obezbediti odbrambenim snagama Izraela dodatnu opremu i resurse, uključujući municiju", rekao je Ostin.

Pored toga, SAD će povećati prisustvo borbenih aviona na tom području, pored toga što je poslala nekoliko aviona F-35, F-15, F-16 i A-10 na Bliski istok u poslednjih nekoliko meseci, kao odgovor na poteze Irana.

Kako navodi američka televizijska mreža, prisustvo udarne grupe ima za cilj da odvrati Hezbolah u Libanu, kao i druge militantne grupe koje se smatraju rivalskim po Izrael.

Asošiejted pres navodi da je USS "Džerald R. Ford" trenutno najmoderniji američki nosač aviona sa posadom od oko 5.000 mornara

Ranije danas, Rojters je preneo da će više američkih ratnih brodova i letelica biti premešteno bliže Izraelu radi odvraćanja i u znak podrške, pozivajući se na dvoje neimenovanih visokorangiranih američkih zvaničnika.

Pored toga, agencija je prenela da Vašington veruje da je ovaj napad Hamasa imao za cilj "da poremeti normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije".

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave