KINESKI MEDIJI O SKANDALU GODINE: Igrajući se istorijom, Kanada se pretvara u predmet podsmeha

Novosti online

29. 09. 2023. u 14:30

INCIDENT u kanadskom parlamentu u kojem je aplaudirano ukrajinskom nacističkom ratnom veteranu živopisna je slika zapadnog sveta u kome je svako antirusko ponašanje politički korektno – ljudi ne dovode u pitanje da bi neko ko se ikada borio protiv Rusije mogao biti loš, konstatuje kineski "Global tajms" u svom uvodniku.

КИНЕСКИ МЕДИЈИ О СКАНДАЛУ ГОДИНЕ: Играјући се историјом, Канада се претвара у предмет подсмеха

Foto: Jutjub printskrin/CBC News: The National

Podsećajući da se od Drugog svetskog rata nikada nije desilo da neka država ili političar (javno) oda počast nacizmu na zvaničnom događaju, jer to narušava najosnovnije vrednosti ljudskog društva, list blizak Komunističkoj partiji Kine konstatuje da Kanada prati zapadni blok koji predvode SAD u skoro svakom pitanju, pa i rusko-ukrajinskom sukobu.

- Trenutnu političku situaciju u Kanadi definiše politička korektnost zasnovana na taborskoj konfrontaciji u velikoj igri moći, i tzv. politička korektnost je iznad racionalnih principa međunarodnih odnosa. U tom kontekstu oni zatvaraju oči pred zdravim razumom, što rezultira farsom aplaudiranja nacističkom veteranu - pojašnjava Jao Peng iz Centra za kanadske studije Kineske akademije društvenih nauka.

"Global tajms" ukazuje na još jedan primer kako zapadnjaci previđaju ili iskrivljuju istoriju – predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u govoru na ceremoniji dodele nagrade Atlantskog saveta, nije pomenula da su SAD odgovorne za atomski napad na Hirošimu 1945. i japansku fašističku agresiju koja je donela katastrofe susednim zemljama, sve uz kritiku na račun Rusije zbog "zveckanja nuklearnim oružjem".

- Čini se da zapadne zemlje mogu da kažu bilo šta i da urade bilo šta bez osvrtanja na posledice sve dok je to na štetu njihovih rivala, čak i ako su ta dela i reči protiv istorijskih činjenica, moralne savesti i međunarodnih normi - ističe kineski list.

Eksplicitni primeri su da je Zapad sa Sjedinjenim Državama na čelu dao Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, te kasetnu municiju koja godinama posle sukoba ubija i ranjava civile. Uz to duguje objašnjenje o umešanosti Amerike u sabotažu Severnog toka.

Mentalitet zapadnjaka je zarobljen u vremenu Hladnog rata, zaposela ih je histerija u planovima da poraze protivnike. Zapad vodi svet u opasnom pravcu. Kako je primetila kanadska naučnica Tamara Lorinc, dok su svi aplaudirali ukrajinskom nacisti, nijedan poslanik nije pozvao na mir, prekid vatre i pregovore.

- Kada Kanada, bilo njeno neznanje (o Jaroslavu Hunki) pravo ili lažno, pređe granicu osnovnih ljudskih vrednosti odavanjem počasti nacistu, zapadni svet, koji je navikao da meša crno i belo, iskrivljujući istoriju u pokušaju da pobedi u velikoj igri moći, trebalo bi da bude oprezan. Oni koji se igraju istorijom na kraju će postati predmet podsmeha u istoriji - zaključuje "Global tajms".

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)