STOLTENBERG PRAVDA NATO: Tvrdi da je Alijansa pokušala razgovarati sa Rusijom

Novosti online

21. 09. 2023. u 22:22

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, upitan da prokomentariše kako su greške Alijanse iz prošlosti uticale na situaciju u Ukrajini, pokušao je da opravda taj vojni savez, odnosno njegove težnje da se proširi na istok, što je pak bio direktan povod za početak ruske Specijalne vojne operacije.

СТОЛТЕНБЕРГ ПРАВДА НАТО: Тврди да је Алијанса покушала разговарати са Русијом

FOTO: Tanjug/AP

- Ne, nisam zadovoljan onim što se dešava u Ukrajini. Odluka NATO-a o proširenju ne može biti izgovor za Rusiju. Čak i ako se složimo da je NATO napravio neke greške, da je pogrešno postupao u prošlosti, to ipak ne opravdava Rusiju - izjavio je Stoltenberg u razgovoru s novinarima na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Gensek je istakao da je veoma opasno zahtevati da pojedine države ne uđu u NATO, aludirajući na ruski zahtev u vezi s ukrajinskim članstvom.

- To znači da ako ste mala država u Evropi, ne možete da birate svoj put - pojasnio je.

Takođe, izneo je i podatak da je NATO 2021. učinio diplomatske napore ne bi li uspostavio dijalog s Rusijom a kako bi se rešila krizna situacija uoči sukoba s Ukrajinom.

- Pozvali smo Rusiju na dijalog. Bilo je nemoguće prihvatiti njihov ultimatum (o neširenju saveza), ali smo zaista želeli da sednemo za pregovarački sto i pronađemo diplomatsko rešenje za krizu nastalu 2021 - istakao je Stoltenberg.

Naime, krajem 2021. Rusija je objavila nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama s NATO-om i Sjedinjenim Državama, a gde je predložila da se prestane sa širenjem Alijanse i uključivanjem Ukrajine u istu, kao i da pakt prestane s vojnim aktivnostima na teritoriji Ukrajine i drugih zemalja istočne Evrope, Zakavkazja i Centralne Azije.

SAD i NATO su odbili predloge i dostavili odgovor Moskvi 26. januara 2022, da bi SVO počela mesec kasnije jer, po rečima predsednika RF Vladimira Putina, Rusiji nije ostavljena mogućnost za drugo – stvoreni su bezbednosni rizici, tako da je bilo nemoguće odgovoriti drugim sredstvima.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)