NA ODNOSE KINE I RUSIJE NEĆE UTICATI NEKO TREĆI: Zemlje se složile: "Bez Moskve nema rešenja ukrajinske krize"

Tanjug

19. 09. 2023. u 13:29

KINA i Rusija vode nezavisne spoljne politike i saradnja između Pekinga i Moskve neće biti pod uticajem neke treće strane, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji koji boravi u poseti Ruskoj Federaciji.

НА ОДНОСЕ КИНЕ И РУСИЈЕ НЕЋЕ УТИЦАТИ НЕКО ТРЕЋИ: Земље се сложиле: Без Москве нема решења украјинске кризе

Foto: Profimedia/Ilustracija

Vang je istakao da Kina i Rusija treba da pokažu svoju odgovornost kao velike zemlje, ispunjavaju svoje međunarodne obaveze i ojačaju međusobnu stratešku saradnju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je jutros da su najviši ruski i kineski diplomatski predstavnici pokazali saglasnost povodom, kako se navodi, "antiruskih i antikineskih" pozicija Vašingtona, kao i akcija SAD na međunarodnoj sceni.

Ministarstvo je takođe istaklo da su ruska i kineska strana saglasne da svaka ponuda za rešavanje krize u Ukrajini mora uključiti Moskvu, preneo je Rojters.

Vang boravi u višednevnoj poseti Moskvi radi razgovora sa ruskim zvaničnicima o spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima.

Vang je u posetu Moskvi stigao sa Malte gde je razgovorao sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom.

Bela kuća saopštila je u nedelju da su razgovori Vanga i Salivana bili "iskreni" i "konstruktivni".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je na Telegramu da je Vang u ponedeljak tokom razgovora u Moskvi obavestio ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o "sadržaju pregovora" sa Salivanom.

Vangovi razgovori sa Lavrovom uključivali su pripreme za rusko učešće na trećem forumu Pojas i put u Pekingu u oktobru, istaklo je rusko ministarstvo, ne potvrđujući da li će prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ministarstvo je navelo da su Lavrov i Vang detaljno razgovarali o Ukrajini i  konstatovali da kriza ne može da se reši bez vođenja računa o ruskim interesima i bez učešća Moskve.

Vang će kasnije danas održati razgovore o "strateškoj bezbednosti" sa

sekretarom Saveta za bezbednost Rusije Nikolajem Patruševim, pre održavanja trilateralnih razgovara sa mongolskim zvaničnicima, javio je Interfaks.

Kineski ministar spoljnih poslova boraviće u poseti Rusiji do 21. septembra.

BONUS VIDEO:

SAMO ZA NAJHRABRIJE: Kinez pokušao da obori svetski rekord

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SNIMAK JE HIT: Došao u Ameriku iz Bosne, a na ulici zatekao simbog bivše Juge (VIDEO)