UTEHA ITALIJANIMA U 10 TAČAKA: Novi plan Evropske unije za zaustavljanje priliva migranata na Lampeduzu

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti" - RIM

19. 09. 2023. u 11:41

"Mi odlučujemo ko će doći u EU i na osnovu kojih okolnosti, a ne trgovci ljudima, tražimo od ostalih država članica da pokažu solidarnost", izjavila je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, posle posete Lampeduzi sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

УТЕХА ИТАЛИЈАНИМА У 10 ТАЧАКА: Нови план Европске уније за заустављање прилива миграната на Лампедузу

Foto: Novosti

Tako je stiglo obećanje podrške EU ispisane u 10 tačaka. Prva se odnosi na brzu identifikaciju doseljenih i upućivanje podataka vlastima, druga podrazumeva veću podršku EU za prebacivanje migranata sa Lampeduze u druge regione u Italiji i zahtev da članice EU pokažu veću solidarnost u prihvatanju najosetljivijih pridošlih, žena i dece. U planu je i brža repatrijacija onih koji nemaju pravo da ostanu u članicama EU. Fon der Lajenova je zadužila svog potpredsednika Margaritis Skinasu da krene u Afriku i razgovara sa vlastima u zemljama odakle polaze migrati, u Gvineji, Obali Slonovače, Senegalu i Burkini Faso.

Plan iskazuje i "gvozdena pesnica" protiv trgovaca ljudima, zbog čega će se poboljšati pomorski i vazdušni nadzor, uništiti sve barke i gumenjaci koji se sakupe. Pomoći će se Italiji da ubrza proceduru oko azila. Najtrnovitiji put za realizaciju Plana EU jeste poslednja tačka i Memorandum potpisan sa Tunisom u julu, s obzirom na to da se predsednik Kais Sajed nije angažovao na sprečavanju polazaka migranata sa tamošnjih obala, a za Fon der Lajenovu je to prioritet. No, MMF nije doneo odluku da dostavi Tunisu tražene dve milijarde dolara, jer nije ispunio reforme.

Šta će se od plana realizovati i u kom vremenu, koje je najveći neprijatelj u italijanskoj realnosti masovnog pristizanja izbeglica, ne zna se.

Pariz i Berlin se već ograđuju

U Rimu su se juče sastali francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin i njegov italijanski kolega Mateo Pjantedozi i razgovarali su o problemu pristizanja migranata, ali je precizirao da Pariz ne planira da dočeka izbeglice. Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer je rekla da će njena zemlja usvojiti plan Unije i "pomoći u povećanom nadzoru vazdušnim i pomorskim putem, kako bi se čuvale granice EU na Mediteranu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona