EVROPLJANI IZLOŽENIJI OPASNOJ HEMIKALIJI: Kako utiče na imunitet ljudi

Novosti online

18. 09. 2023. u 20:28

EVROPLjANI su još izloženi prekomernim količinama bisfenola A, štetne hemikalije poznate kao BPA koja se decenijama koristi u proizvodnji određenih plastičnih proizvoda, objavila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA).

ЕВРОПЉАНИ ИЗЛОЖЕНИЈИ ОПАСНОЈ ХЕМИКАЛИЈИ: Како утиче на имунитет људи

Foto Shutterstock

Ova agencija EU saopštila je da su uzorci urina prikupljeni od Evropljana u više zemalja otkrili da je izloženost BPA i dalje „znatno iznad prihvatljivih nivoa zdravstvene bezbednosti“ i predstavlja potencijalni rizik za milione ljudi.

BPA je sintetička hemikalija koja se široko koristi u plastičnim i metalnim posudama za hranu, višekratnim bocama za vodu i cevima za pitku vodu. Čak i u malim dozama, ova hemikalija može da oslabi imunološki sistem, navela je agencija.

Ostali zdravstveni problemi koje BPA može da izazove uključuju neplodnost i alergijske reakcije na koži.

Bisfenol A i dva druga bisfenola koji se koriste kao zamena za BPA izmereni su u urinu 2.756 odraslih osoba iz 11 zemalja: Hrvatske, Češke, Danske, Francuske, Finske, Nemačke, Islanda, Luksemburga, Poljske, Portugala i Švajcarske.

-Nivo prekoračenja varirao je između 71 odsto i 100 odsto, saopštila je EEA sa sedištem u Kopenhagenu za pomenutih 11 zemalja.

-Zahvaljujući revolucionarnom EU istraživačkom projektu ljudskog biomonitoringa, možemo videti da bisfenol A predstavlja mnogo rašireniji rizik za naše zdravlje nego što se dosad mislilo, izjavila je izvršni direktor EEA Lena Ila Mononen.

-Moramo ozbiljno shvatiti rezultate ovog istraživanja i preduzeti više radnji na nivodu EU kako bismo ograničili izloženost hemikalijama koje predstavljaju rizik za zdravlje Evropljana, dodala je ona.

BPA je već godinama zabranjen u plastičnim bocama i ambalaži koja sadrži hranu za bebe i malu decu u EU, preneo je „Jutarnji list“. U februaru 2018. godine uvedena su stroža ograničenja za BPA u svim materijalima koji dolaze u dodir s hranom.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!