KIJEV POVUKAO RADIKALAN POTEZ: Ukrajina tužila Poljsku, Slovačku i Mađarsku zbog zabrane uvoza prehrambenih proizvoda

Novosti onlajn

18. 09. 2023. u 20:23

KIJEV je podneo tužbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog zabrane uvoza ukrajinskih proizvoda, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo ekonomije na svom Telegramu.

КИЈЕВ ПОВУКАО РАДИКАЛАН ПОТЕЗ: Украјина тужила Пољску, Словачку и Мађарску због забране увоза прехрамбених производа

Foto Tanjug/AP

U Ministarstvu su izrazili nadu da će ove zemlje ukinuti svoja ograničenja i da tada „neće morati dugo da se rešavaju stvari na sudovima“.

Kako se navodi u saopštenju, zbog jednostrane zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda od strane Poljske, Slovačke i Mađarske, „domaći izvoznici već su pretrpeli i nastavljaju da trpe značajne gubitke zbog zastoja, dodatnih troškova i nemogućnosti da ispunjavaju spoljnoekonomske sporazume“.

Ranije je zamenik ukrajinskog ministra ekonomije Taras Kačka izjavio za „Politiko“ da ukrajinske vlasti planiraju da 18. septembra počnu proces podnošenja žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog zabrane uvoza ukrajinskog žita od strane Poljske, Mađarske i Slovačke.

Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Posle toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske objavile su da jednostrano produžavaju zabranu. Mađarska je proširila zabranu na nacionalnoj osnovi; na spisku se nalaze 24 proizvoda kojima je zabranjen uvoz. Osim žitarica, na listi su razne vrste mesa, živina, jaja, med, povrće i vino.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SRCEPARAJUĆ - Ekipe ruske hitne pomoći pridružuju se libijskim spasiocima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije