BORIMO SE DA ODBRANIMO PORODICE I BOGA: Đorđa Meloni sa Viktorom Orbanom na demogrtafskom samitu (FOTO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

17. 09. 2023. u 22:25

OVDE u Budimpešti čovek nikada ne bi verovao da će u Italiji postojati patriotska i pro-porodična Vlada.

БОРИМО СЕ ДА ОДБРАНИМО ПОРОДИЦЕ И БОГА: Ђорђа Мелони са Виктором Орбаном на демогртафском самиту (ФОТО)

Foto: EPA

Budućnost Evrope leži u porodici, važno je da dete ima majku i oca. Tako se staje u odbranu identiteta i Boga i svega onoga što je izgradilo našu civilizaciju.

Ovim je rečima mađarski premijer Viktor Orban pozdravio italijansku koleginicu Đorđu Meloni, koja je boravila u Budimpešti i učestvovala na Demografskom samitu. Meloni je pokazala da je ih ujedinjuje trojstvo - Bog, otadžbina i porodica, sa idejom da Evropa još ima tradicionalne vrednosti, zato je pitanje nataliteta bilo u centru njenog govora. I bila je saglasna sa Orbanom da je potrebna velika bitka za odbranu porodice, da upravo to

znači odbranu identiteta.

- Već sam rekla ja sam Đorđa, ja sam žena, Italijanka sam, hrišćanka i to niko ne može da mi oduzme. Zabrinjavajuće je, na sceni je opasna agresija, napad na naš nacionalni identitet, porodice, na našu religiju. Bez toga smo samo brojevi - rekla je Meloni. - Gledamo sa divljenjem dostignute rezultate u Mađarskoj, u podršci porodicama i uvećanju nataliteta. To je perfektan primer kako se može, treba imati hrabrosti da se odbrane porodice, nacije, identitet. Ako neko želi da nas ubedi da to nije moderno i nije kul - laže. Poruka "podsticati natalitet znači demotivisati rad žena" - je čista laž. Dokaz za to je Mađarska koja je na tom planu već učinila mnogo u poslednjoj deceniji, sa ulaganjem pet odsto bruto društvenog proizvoda, dakle više nego duplo italijanskog izdvajanja.

I upravo je zbog toga Mađarsku papa Franja označio kao model zemlje bez pada nataliteta, naprotiv povećanog sa prosečnih 1,23 deteta po ženi u 2011. godini na 1,61 procenata deset godina kasnije.

Foto: EPA

Da dete treba da ima majku i oca i da treba da raste sa njima je najčvšća ideja

koja povezuje dva lidera. Orban je nedvosmislen da „budućnost Evrope leži u porodici", napadajući Evropu da je vode progresisti i liberali koji se bave glupimim i neverovatnim stvarima.

- Za 35 godina sam naučio da nema nikikve šanse da se u to ubedi elita liberala i ona treba da bude sklonjena, potrebna je promena režima - istakao je Orban.

Kako on, tako i Meloni žele jednu drugačiju EU i u tandemu nadaju se tome.

Poseta Melonijeve Mađarskoj ima velikog odjeka u italijanskim medijima. List „Il Mesađero“ preneo je izjavu Viktora Orbana tokom jedne večere u Budimpešti, pre nego što je i stigla Melonijeva, na kojoj je izrazio malo optimizma o budućnosti EU.

Foto: EPA

- Moramo uzeti u obzir dve mogućnosti u razvoju aktuelne situacije. Ili će Unija ostati ujednjena, ili će se smrviti u hiljadu komada. Dva su scenarija sa 50 odsto mogućnosti, moramo se priprmiti za oba - rekao je premijer Mađarske.

Sa Melonijevom to nije bila tema razgovora, jer je ona mnogo manje pesimista od svog prijatelja.

- Od svog kolege i prijatelja želela bih više praktične podrške na terenu, u rešavanju problema migracije, gde je izostala podrška Evrope - poručila je Meloni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)