TELA ZATRPANA ISPOD RUŠEVINA: Tužne slike u Libiji posle razornih poplava, strahuje se da će broj mrtvih drastično rasti (FOTO)

Novosti online

16. 09. 2023. u 10:43

STANOVNICI i spasioci u uništenom libijskom gradu Derna pokušavaju da se izbore sa hiljadama leševa koji se raspadaju pod ruševinama, nakon poplave koja je srušila ćetvrtinu grada i odnela ljude, kuće, automobile u more.

ТЕЛА ЗАТРПАНА ИСПОД РУШЕВИНА: Тужне слике у Либији после разорних поплава, страхује се да ће број мртвих драстично расти (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija i druge humanitarne grupe pozvale su vlasti u Libiji da prestanu da sahranjuju žrtve poplava u masovne grobnice, rekavši da bi one mogle da donesu dugotrajne duševne bolove porodicama ili da izazovu zdravstvene rizike ako se nalaze u blizini vode.

FOTO: Tanjug/AP

Izveštaj UN navodi da je više od 1.000 ljudi do sada sahranjeno na taj način od kada je Libiju, naciju podeljenu decenijom sukoba i političkog haosa, u nedelju pogodila jaka kiša koja je izazvala pucanje dve brane. 

Hiljade su ubijene, a hiljade se vode kao nestale, broj poginulih trenutno je 11.300, saopštio je u libijski Crveni polumesec, ali se strahuje da će ta cifra sigurno biti mnogo veća.

- Tela su zatrpana na ulicama, ispod srušenih zgrada i ruševina. Izbacuje ih i more. Za samo dva sata, jedan od mojih kolega je izbrojao preko 200 tela na plaži u blizini Derne - rekao je Bilal Sablouh, menadžer forenzike za Afriku pri Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK).

Ibrahim al-Arabi, ministar zdravlja u zapadnoj vladi Libije u Tripoliju, rekao je za Rojters da je siguran da su podzemne vode zagađene vodom pomešanom sa leševima, mrtvim životinjama, otpadom i hemijskim supstancama.

- Pozivamo ljude da ne prilaze bunarima u Derni - rekao je on.

Muhamed al-Kabisi, šef bolnice Vahda u Derni, rekao je da postoji bojazan da će se bolesti koje se prenose vodom proširiti, ali do sada nije zabeležena kolera, preneo je Informer.

BONUS VIDEO: HILjADE POGINULIH U LIBIJI: Razorne poplave izazvale haos na istoku zemlje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)