"AMERIKA ŽELI DA PRETVORI G7 U SVETSKU VLADU": Blinken priznao težnje Vašingtona da podigne odnose sa EU na novi nivo

Novosti onlajn

13. 09. 2023. u 19:40

SJEDINjENE Američke Države nastoje da transformišu Grupu sedam (G7) u globalni „upravni odbor“ koji pokušava da se bavi pitanjima koja se ne tiču samo kolektivnog Zapada, priznao je američki državni sekretar Entoni Blinken u svom govoru u Školi za napredne međunarodne studije na Univerzitetu Džon Hopkins.

АМЕРИКА ЖЕЛИ ДА ПРЕТВОРИ Г7 У СВЕТСКУ ВЛАДУ: Блинкен признао тежње Вашингтона да подигне односе са ЕУ на нови ниво

Entoni Blinken / Arhiva

- Transformišemo G7 u vladajući komitet najrazvijenijih demokratija u svetu, koristeći svoje političke i ekonomske mišiće, ne samo za rešavanje pitanja koja utiču na naše narode, već i da ponudimo zemljama izvan G7 efikasnije načine rada za dobrobit svojih ljudi -rekao je šef američkog spoljnopolitičkog odeljenja.

Prema njegovim rečima, SAD žele da odnose sa EU podignu na novi nivo.

- Podigli smo nivo ambicija u našem odnosu sa Evropskom unijom. Mi činimo 40 odsto globalne ekonomije. Koristimo tu moć da oblikujemo našu tehnološku i ekonomsku budućnost koja odražava naše zajedničke demokratske vrednosti - rekao je Blinken.

Komentarišući situaciju oko Ukrajine, državni sekretar je rekao da Sjedinjene Države obezbeđuju da ona postoji kao prosperitetna demokratija.

- Naš cilj je da obezbedimo da Ukrajina, ne samo opstane, već i da napreduje kao zdrava, prosperitetna demokratija. Da Ukrajinci mogu da kreiraju sopstvenu budućnost i da opstanu bez stalne pomoći spolja - rekao je Blinken.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: AKTIVIRAO SE VULKAN NA HAVAJIMA - Kilauea izbacuje "fontane lave"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)