SUKOB BIVŠEG PREMIJERA I PREDSEDNICE ZAVRŠIO PRED SUDOM: Zuzana Čaputova tužila Roberta Fica

Tanjug

13. 09. 2023. u 16:49

PREDSEDNICa Slovačke Zuzana Čaputova tužila je bivšeg premijera Roberta Fica za navodno širenje laži o njoj, saopštila je danas njena kancelarija.

СУКОБ БИВШЕГ ПРЕМИЈЕРА И ПРЕДСЕДНИЦЕ ЗАВРШИО ПРЕД СУДОМ: Зузана Чапутова тужила Роберта Фица

Foto: AP

U saopštenju se navodi da je Fico, bez iznošenja dokaza, tvrdio da je Čaputova marioneta SAD i da se zalagala za interese američkog finansijera Džordža Soroša.

-Predsednica je svesna toga da je kao javna ličnost obavezna da podnese viši nivo kritike, ali nije dužna da trpi eskalirajuće javno maltretiranje i neosnovane optužbe“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da ona "takvu retoriku bez činjenične osnove" smatra namernom zloupotrebom slobode govora u cilju podsticanja mržnje prema pojedincu, prenosi Rojters.

Robert Fico, čija stranka SMER-S SD vodi u anketama pred predstojeće parlamentarne izbore u Slovačkoj zakazane za 30. septembar, obećava da će braniti nacionalne interese, obustaviti vojnu podršku Ukrajini i da će se protiviti bilo kakvim sankcijama Rusiji koje bi mogle naškode Slovačkoj.

Njegova stranka pozvala je danas, u jeku predizborne kampanje, vladu da započne provere na granici kako bi zaustavila povećanje protoka migranata koji prelaze iz Mađarske u zapadnu Evropu.

Čaputova je bivši advokat za ljudska prava, a pobedila na predsedničkim izborima 2019. godine zalažući se za borbu protiv korupcije.

Zalaže se za evropske integracije, manjinska prava i podržava susednu Ukrajinu u ratu s Rusijom.

Ona je prema anketama najpopularnija slovačka političarka, prema anketama, ali je u junu rekla da se neće kandidovati za drugi mandat.

Ona je pokrenula sudski postupak protiv Fica i ranije ove godine, nakon što je saopštila da su ona i njena porodica dobili pretnje smrću.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?