TO JE SAMO PROVOCIRANJE PUTINA Sarkozi: Možemo li da razmišljamo da se izvučemo iz sukoba, a ne da uronimo u svetski rat

Novosti Onlajn

13. 09. 2023. u 15:30

ULAZAK Ukrajine u NATO neće doneti mir Evropi, jer će Rusija to smatrati provokacijom, izjavio je bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi.

ТО ЈЕ САМО ПРОВОЦИРАЊЕ ПУТИНА Саркози: Можемо ли да размишљамо да се извучемо из сукоба, а не да уронимо у светски рат

Ilustracija - Foto AP

- Pitanje je jednostavno: da li će ulazak Ukrajine u NATO doprineti miru ili ne? Možemo li bar o tome da razgovaramo? Smatram da to neće dovesti do mira. Ulazak Ukrajine u NATO je provokacija u očima Rusije - rekao je Sarkozi za kanal BFM.

Sarkozi je naveo da Ukrajina treba da ima neutralan status i da dobije bezbednosne garancije UN ili međunarodne zajednice, nazvavši to "alternativom koja zaslužuje diskusiju".

- Možemo li razmišljati o tome kako da se izvučemo iz ovog sukoba? Postoje dva načina da se okonča rat: uništiti jedni druge, ali upozoravam vas, nećemo moći da uništimo drugu nuklearnu silu na svetu, već ćemo uroniti u svetski rat, ili diplomatski pregovori - smatra Sarkozi.

On je napomenuo da je cilj ovog rata "promena vlasti u Rusiji", a oni koji kažu da je nemoguće pregovarati sa predsednikom Putinom su uglavnom oni koji ga nikada nisu sreli".

Sarkozi je istakao da Rusija i Evropa "moraju da rade zajedno".

- Mi smo susedi. To je razlika između nas i SAD, koje su želele da Turska uđe u EU jer je njihov saveznik. Vašington je želeo i da Ukrajina pristupi EU, jer što je više istočnoevropskih zemalja u EU, ona će više zavisiti od SAD. Amerika želi Evropu koju ona kontroliše, a ja želim da Evropa bude nezavisna - naglasio je.

Bivši francuski predsednik je istakao da aktuelni šef države Emanuel Makron ima "dobru intuiciju" u pogledu želje da održi dijalog sa Putinom.

Ranije je Sarkozi u intervjuu za "Figaro" rekao da je Krim istorijski ruska teritorija, da njegovi stanovnici sebe smatraju Rusima, a priča o njegovom povratku Ukrajini je iluzija. 

On je napomenuo da Ukrajina mora da ostane neutralna država, a Brisel, govoreći o pristupanju Ukrajine EU, daje Kijevu "lažna obećanja koja neće biti ispunjena". 

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA - Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu