KIM DEMONSTRIRAO SILU: Savez sa dve najmoćnije države na pomolu

Novosti Onlajn

09. 09. 2023. u 07:43

SEVERNOKOREJSKI lider Kim Džong Un obeležio je 75. godišnjicu osnivanja zemlje paradom paravojnih grupa i diplomatskim razmenama u kojima je obećao da će produbiti veze sa Kinom i Rusijom, prenosi Rojters.

КИМ ДЕМОНСТРИРАО СИЛУ: Савез са две најмоћније државе на помолу

Foto Tanjug/AP

Kim je posmatrao paradu u Pjongjangu i razgovarao sa kineskom delegacijom u poseti, javila je danas državna novinska agencija KCNA.

Kineski i ruski predsednik su pisali Kimu

U defileu su se, između ostalog, mogli videti i raketni bacači u dostavnim kamionima, a akcenat je bio na ulozi milicije kao gerilskih boraca u ratu. Kineski predsednik Si Đinping uputio je pismo u kome je izrazio spremnost za jačanje strateške komunikacije i saradnje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe poslao pismo Kimu u kojem je rekao da će dve zemlje proširiti bilateralne veze kako bi osigurale bezbednost i stabilnost na Korejskom poluostrvu i severoistočnoj Aziji.

„Većina zainteresovanih strana u regionu želi da izbegne novi hladni rat, ali to izgleda sve teže jer Peking i Moskva podržavaju Pjongjang“

- Sve veća saradnja između Kine, Rusije i Severne Koreje i Sijevo „preskakanje“ samita G20 u Indiji stvaraju utisak širenja raskola u azijskom geopolitičkom pejzažu - rekao je Lejf-Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu. 

- Većina zainteresovanih strana u regionu želi da izbegne novi Hladni rat, ali to izgleda sve teže jer Peking i Moskva podržavaju Pjongjang, a Severna Koreja pristaje na kineske i ruske izazove međunarodnom poretku - rekao je Izli.

Kim bi trebalo da otputuje u Moskvu ovog meseca

Godišnji dvodnevni samit G20 počinje u subotu u Nju Delhiju u Indiji i njime će dominirati Zapad, koji će preskočiti kineski predsednik Si Đinping i odsutni ruski predsednik Putin.

Očekuje se da će Kim ovog meseca otputovati u Rusiju na razgovore sa Putinom o snabdevanju Moskve oružjem za podršku njenoj invaziji na Ukrajinu.

Severna Koreja dopunjuje svoju već veliku vojsku raznim paravojnim, rezervnim i bezbednosnim grupama, kao što je radnička seljačka Crvena garda (VPRG) koja je povezana sa vojskom, primećuje Rojters.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu