CRNI KONTINENT MEĐU NAJRAZVIJENIJIMA: EU, SAD i domaćin Indija predlažu prijem Afričke unije u G20

Evropska Unija ima plan za Afriku - namera Brisela je da Crni kontinent dobije stalno mesto u Grupi 20 najrazvijenijih zemalja i regiona sveta. S ovom idejom izašlo se pred sastanak koji će za vikend biti održan u Indiji.

ЦРНИ КОНТИНЕНТ МЕЂУ НАЈРАЗВИЈЕНИЈИМА: ЕУ, САД и домаћин Индија предлажу пријем Афричке уније у Г20

Foto: Depositphotos

U zaključcima poslednjeg samita u Briselu, između ostalog je istaknuto da se, saglasno angažmanu u oblasti multilateralizma koji je preduzet na samitu EU – Afrička unija, Evropski savet zalaže za ojačano prisustvo AU u međunarodnim institucijama, naročito u okviru G20. Taj stav toplo je primio i srdačno pozdravio predsednik AU i Senegala Maki Sal.

Zvanično, cilj je da se ostvare bolji vizibilitet i ravnoteža u predstavljanju svetskog bogatstva. EU već ima svoje posebno mesto u G20, kao i tri člana, Francusku, Italiju i Nemačku. Crni kontinent trenutno predstavlja samo Južna Afrika.

Ovu ideju, prijema AU, podržali su i američki predsednik Džozef Bajden, i domaćin predstojećeg samita G20 u Nju Delhiju, indijski premijer Narendra Modi.

Sa ratom u Ukrajini u kome su se ponovo jasno iskristalisala dva svetska pola, i posle serije državnih udara na afričkom tlu, ovaj kontinent, bogat rudama i naftom, postaje ozbiljan plen u novoj preraspodeli geopolitičkih planova i karata.

Idejom da se Afrika priključi G20 Brisel istovremeno želi da donekle, koliko se to može, udalji Afriku od Rusije koja se sve ozbiljnije pozicionira na ovom kontinentu. Ulaskom među dvadeset najrazvijenih, i sklapanjem ove vrste savezništva, bolje bi se kontrolisala pravila igre velikog kapitala.

Predloženi prijem Afričke unije naročito dobija na smislu, imajući u vidu da se broj zemalja BRIKS-a uvećao sa 5 na 11, što govori o povećanom značaju novih sila u nastajanju.

DVE TREĆINE SVETA

Članice G20 trenutno su Argentina, Australija, Brazil, Velika Britanija, EU, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Afrika, Južna Koreja, Kanada, Kina, Meksiko, Nemačka, Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Turska i Francuska. Predstavljaju 85 odsto svetskog BDP, 75 odsto planetarne trgovine i dve trećine svetske populacije. S druge strane, Afrička unija ima 55 članova, njeno sedište se nalazi u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi i obuhvata 3.000 milijardi dolara BDP godišnje.

PODELE I RAZOČARANjA

Na predstojećem samitu G20 koga karakterišu značajne podele na marginama rata u Ukrajini, Kinu neće predstavljati predsednik Si Đinping, zbog čega je američki predsednik Džo Bajden izrazio žaljenje. Ni Briselu se to ne dopada. Zvanični Peking će predstavljati premijer Li Ćijang. Istovremeno, Rusiju će zastupati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona