BRITANCI DONELI NOVI ZAKON: Zabranjuju se noževi i mačete inspirisani filmovima o zombijima

Đ.G.

30. 08. 2023. u 18:11

BRITANSKE vlasti zabranile su opasne vrste oštrih oružja, uključujući mačete i noževe inspirisane filmovima o zombijima, zbog rastućeg nasilja u zemlji, saopštio je britanski ministar unutrašnjih poslova u sredu.

БРИТАНЦИ ДОНЕЛИ НОВИ ЗАКОН: Забрањују се ножеви и мачете инспирисани филмовима о зомбијима

Foto: Profimedia

- Vlada je uvela novu zabranu noževa i mačeta u stilu zombija koji nemaju praktičnu upotrebu - navodi agencija u saopštenju objavljenom na veb stranici vlade zemlje.

Maksimalna kazna za uvoz, proizvodnju, posedovanje i prodaju ovih noževa biće povećana sa šest meseci na dve godine. Policija će takođe imati pravo da oduzme i uništi takvo oružje pronađeno na privatnom posedu ako postoji razlog da se veruje da će nož biti upotrebljen za izvršenje teškog krivičnog dela, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zabrana noževa inspirisanih zombijima prvobitno je uvedena 2016. godine, ali su mnogi prodavci uspeli da izbegnu kaznu zbog netačnosti u definiciji. Takozvani „zombi noževi“ sada će značiti „svako oružje sa oštricom preko osam inča sa glatkom reznom ivicom i oštrim vrhom koji takođe ima nazubljenu reznu ivicu, više od jedne rupe na sečivu ili više oštrih ivica kao što su šiljci “ objašnjava odeljenje.

Tako će svi noževi koji su stvoreni "da bi zastrašivali i pretili" biti zabranjeni u okviru politike vlasti usmerene na smanjenje nivoa nasilja na ulicama Britanije, navodi se u saopštenju.

Napominje se da će izuzeci biti uvedeni za noževe istorijske vrednosti i ručne radove kako bi se izbegle negativne posledice po britansko tržište antikviteta.

List Gardijan je ranije objavio da je broj zločina koji uključuju noževe porastao u Britaniji za 34 odsto tokom protekle decenije i dostigao 45.000 slučajeva, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: GRČKA - Posledice razornog požara u nacionalnom parku "pluća Atine"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)