ZAŠTITA POLJOPRIVREDNIKA PO SVAKU CENU: Mađarska spremna da zabrani uvoz ukrajinskog žita

Tanjug

26. 08. 2023. u 21:44

DA bi zaštitila mađarske poljoprivrednike, vlada će zabraniti uvoz ukrajinskog žita u Mađarsku od 16. septembra, a to će, ako bude potrebno, biti jednostrana suverena odluka, izjavio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

ЗАШТИТА ПОЉОПРИВРЕДНИКА ПО СВАКУ ЦЕНУ: Мађарска спремна да забрани увоз украјинског жита

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Ukoliko Evropska unija ne uspe da produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica  u Evropu pre isteka mere 15. septembra, Mađarska će zabraniti 24 proizvoda na koje je prvobitno uticala mera EU, a ne četiri koja su trenutno zabranjena - rekao je Ištvan Nađ na festivalu Tranzit u Tihani, u zapadnoj Mađarskoj, prenosi agencija MTI.

Prezasićenost jeftinim ukrajinskim proizvodima prošle godine bila je poslednji u nizu šokova koji su pogodili mađarske poljoprivrednike, uključujući pandemiju koronavirusa, suše, rat i njegove posledice, istakao je ministar. 

Dodao je da, iako se očekuje da će berba kukuruza biti rekordna, trgovinu i dalje muči jeftina konkurencija.

Prema njegovim rečima, poljoprivreda je jedan od sektora koji je dobio tražena sredstva EU, pružajući određenu sigurnost poljoprivrednicima u narednih sedam godina.

Kako su manja gazdinstva ugroženija, poljoprivrednici do 10 hektara dobijaju i dodatnih 82 evra mimo osnovnih subvencija, a oni sa ne više od 150 hektara 42 evra po hektaru, napomenuo je Nađ. 

 

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)