"UKRAJINA JE BLIZU POBEDE" Jermak o kontraofanzivi Kijeva - Možemo iznenaditi svet

Tanjug

25. 08. 2023. u 13:22

ŠEF kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je da niko ne može da predvidi dešavanja na frontu, posebno ona u vezi sa kontraofanzivom, ali da je uveren da ukrajinska vojska može da iznenadi svet.

УКРАЈИНА ЈЕ БЛИЗУ ПОБЕДЕ Јермак о контраофанзиви Кијева - Можемо изненадити свет

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

- Verujem da se kontraofanziva nastavlja. Svaki dan ima bar nekog pomaka, a svakako neke stvari se menjaju, jer svaki dan se nešto dešava. I nadam se da ćemo ovog puta iznenaditi svet - rekao je Jermak u intervjuu za Dojče vele.

On je dodao da danas niko ne može 100 odsto da predvidi kako će se stvari razvijati.

- Ne zaboravimo da nam je jednom dato tri dana (da izdržimo protiv ruske invazije), pa nekoliko meseci. Sada je prošlo godinu i po, a mi ne samo da se branimo, već i oslobađamo svoju teritoriju - rekao je savetnik Zelenskog. Istakao je da ukrajinska vojska svakog dana napreduje na frontu, iako je, kako je naveo, napredovanje sporije nego što je Kijev želeo, za šta postoje legitimni razlozi. Pre svega, reč je o velikom obimu minirane zemlje, kao i o nedostatku potrebnih sistema naoružanja.

- Čini mi se da smo blizu pobede. Niko ne zna koliko će trajati ovaj vremenski period, ali mi smo već prešli dug put. Kijev neće mirovati dok se od Rusa ne povrati poslednji centimetar ukrajinskog tla - poručio je Jermak.

Kada je reč o mogućim pregovorima sa Rusijom o okončanju rata, Jermak odbacuje ideju da Kijev razgovara sa Moskvom dok su ruske okupacione trupe još uvek u bilo kojem delu Ukrajine.

- Naš stav je jasan i svima je poznat: sve dok su ruske trupe na našoj teritoriji ne može biti reči o pregovorima - rekao je on. Pored toga, rekao je šef kabineta predsednika, Ukrajinci imaju drugačiju filozofiju prema svom narodu, po čemu se „razlikuju od Rusa“.

- Mi mislimo o našem narodu, a Rusi ne broje ljude, za njih su samo meso koje bacaju u mlin. I zato, naravno, ovo je rat ne samo između Rusije i Ukrajine, to je rat pogleda na svet, filozofije, diktature protiv demokratije - rekao je Jermak.

Što se tiče zemalja Afrike i Azije koje su bile saveznici Moskve, a posebno grupe BRIKS, Jermak je rekao da su mnoge od tih zemalja izrazile podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

- Bilo je mnogo kontakata u poslednje vreme, uključujući i posetu afričkih lidera. Uveren sam da je to promenilo njihov stav prema ovom ratu, prema onome što se dešava - dodao je.

Jermak je rekao da je njegova vlada zahvalna na međunarodnoj podršci koja se pokrenula početkom invazije Rusije, kao i da je Nemačka jedna od zemalja koje najviše pomažu Kijevu.

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (51)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)