DUGAČAK RED ZA ČLANSTVO U BRIKS: Proširenje bloka, funkcionisanje Nove razvojne banke, jačanje trgovine u lokalnim valutama glavne teme samita

A.Vojinović

23. 08. 2023. u 11:28

PROŠIRENjE bloka, funkcionisanje Nove razvojne banke, jačanje trgovine u lokalnim valutama, glavne su teme 15. samita petočlanog ekonomskog saveza BRIKS, koji je juče počeo u Johanezburgu, u Južnoafričkoj Republici. Zahtev za učlanjenje u organizaciju koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika podnele su čak 23 države, među kojima su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran, Alžir, Belorusija, Kazahstan, Egipat, Kuba, Venecuela, Indonezija. Pitanje novog članstva je, ipak, otvoreno, jer su Brazil i Indija rezervisani, dok su Kina, Rusija i JAR za uvećanje saveza.

ДУГАЧАК РЕД ЗА ЧЛАНСТВО У БРИКС: Проширење блока, функционисање Нове развојне банке, јачање трговине у локалним валутама главне теме самита

Foto Tanjug/AP

Samit BRIKS održava se pod sloganom "BRIKS i Afrika: partnerstvo za uzajamno ubrzani rast, održivi razvoj i inkluzivni multilateralizam". Ocenjen je kao najvažniji od osnivanja 2009. godine. Na samitu u gradskom kongresnom centru "Sandton" do četvrtka učestvuje više od 60 zemalja.

Posle četiri godine samit je okupio lidere na sastanku uživo, prvi put posle pandemije virusa korona. Održava se pod velikim obezbeđenjem. Sastanku lično prisustvuje četvoro od petoro lidera BRIKS. Šef ruske države Vladimir Putin nije došao zbog poternice Međunarodnog krivičnog suda u Hagu zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, ali se priključuje video-pozivom. Umesto njega u Johanezburg je došao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Poziv za učestvovanje na samitu BRIKS prihvatio je i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Analitičari su saglasni da donošenje odluke o prijemu novih članica, kao i formiranje kriterijuma i principa za njihov prijem, neće biti lako, jer mora biti jednoglasno. Interes Kine u proširenju saveza bio bi jačanje uticaja na svetskoj mapi, naročito na polju ekonomije, nauštrb Sjedinjenih Država.

JAR, koja je u savez poslednja primljena 2011. godine, podržava proširenje, poručio je njen predsednik Siril Ramafosa, napominjući da vrednost BRIKS prevazilazi interese sadašnjih članica. Brazil i Indija insistiraju da bi savez prethodno trebalo da sastavi precizne kriterijume za prijem novih članica.

Indijski premijer Narendra Modi izjavio je da će samit predložiti platformu za razmatranje problema globalnog juga. Modi je kazao da je došao u Johanezburg da bi učestvovao u diskusiji oko Afrike, ali i oko proširenja BRIKS.

Brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva poručio je da zemlje članice BRIKS nemaju cilj da izazivaju druge međunarodne organizacije. Šef brazilske države istakao je da podržava pridruživanje drugih zemalja, ali uz određene uslove.

- Želimo da BRIKS bude multilateralna institucija, a ne ekskluzivni klub - rekao je on.

Lula se ponovo založio za uspostavljanje zajedničke valute za zemlje BRIKS, uz ocenu da taj potez neće imati za cilj da odbaci američki dolar, već da olakša trgovinu zemalja u razvoju.

Rusefova: Krediti u lokalnim valutama

NOVA razvojna banka BRIKS nastoji da stvori sopstveni sistem kreditiranja u lokalnim valutama koji odgovara interesima zemalja u razvoju sa ciljem promocije multipolarnog međunarodnog finansijskog sistema, saopštila je šefica banke Dilma Rusef za Fajnenšel tajms. - Ove godine očekujemo da ćemo odobriti zajmove od osam do 10 milijardi dolara. Naš cilj je da pokrijemo oko 30 odsto svega što damo kao kredit u lokalnoj valuti - rekla je. Kaže da se planira odobravanje kredita u južnoafričkim randovima i brazilskim realima, kao i u rupijima. Pozajmljivanje u lokalnoj valuti omogućiće, objašnjava, da se izbegne valutni rizik i kolebanje kamatne stope u Sjedinjenim Državama.

Razlozi ogromnog interesovanja

RAZLOG zbog kog čak 40 država želi "člansku kartu" BRIKS, koji je trenutno najpopularniji savez u svetu, politički stručnjaci vide u benefitima na polju investicija i trgovine. Udeo BRIKS u globalnoj ekonomiji je porastao je sa 18 na 26 odsto. Zemlje BRIKS čine 40 odsto svetske populacije. Svetskim liderima je članstvo primamljivo i zbog stope rasta internih izvoza unutar saveza, kao i visine stranih direktnih investicija u zemlje članice, ocenjuje Dojče vele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)