AGENCIJA "FIČ": Najvećim američkim bankama preti snižavanje rejtinga

Novosti online

17. 08. 2023. u 23:15

AMERIČKI bankarski sektor mogao bi da bude pogođen nizom spuštanja rejtinga - koji neće zaobići ni gigante poput "Džej Pi Morgan Čejsa" i "Banke Amerike" - zbog pogoršanja "zdravlja" te privredne grane, upozorio je analitičar agencije za ocenu kreditnog rejtinga "Fič".

АГЕНЦИЈА ФИЧ: Највећим америчким банкама прети снижавање рејтинга

Foto Tanjug/AP

Analitičar Kris Volf rekao je za Si-En-Bi-Si da je "Fič" smanjio svoju procenu "operativnog okruženja" sektora još u junu zbog pritiska na kreditni rejting SAD, regulatornih nedostataka koji su isplivali posle propasti regionalnih banaka i neizvesnosti oko kamatnih stopa.

Taj potez je uglavnom prošao nezapaženo, tvrdi Volf, jer nije doveo do sniženja rejtinga banaka. Međutim, još jedno smanjenje ocene industrije za jedan stepen, sa AA- na A+, primoralo bi "Fič" da ponovo proceni rejting svake od više od 70 američkih banaka koje pokriva.

-Ako bismo ga pomerili na A+, onda bi to ponovo kalibrisalo sve naše finansijske mere i verovatno bi se pretvorilo u negativne akcije rejtinga, naveo je on, dodajući da banke ne mogu da budu ocenjene više od okruženja u kome posluju.

Volf nije izneo nikakve detalje, uključujući vreme potencijalnog sniženja rejtinga ili njegovog uticaja na kompanije sa nižim rejtingom.

Upozorenje dolazi nakon što je "Mudis" prošle nedelje smanjio rejting za 10 malih i srednjih američkih banaka i upozorio na potencijalno smanjenje rejtinga za još 17 kreditora, uključujući veće institucije.

Ranije ovog meseca, "Fič" je snizio američki dugoročni kreditni rejting, navodeći kao razlog političku krizu i rastuće zaduženje.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave