KOMANDANT STRATKOMA GENERAL KOTON: Amerika je zabrinuta zbog kineskog nuklearnog oružja, imamo problema sa razvojem hipersoničnog oružja

P. Z. S. / ria.ru

16. 08. 2023. u 22:57

ŠEF strateške komande Pentagona general Entoni Koton rekao je da su Amerikanci zabrinuti zbog celokupnog vojnog nuklearnog razvoja Kine, budući da ima priliku da se osloni na višegodišnje iskustvo SAD i Rusije.

КОМАНДАНТ СТРАТКОМА ГЕНЕРАЛ КОТОН: Америка је забринута због кинеског нуклеарног оружја, имамо проблема са развојем хиперсоничног оружја

Foto: AP


Govoreći na brifingu za medije, Koton je rekao da je Kina u poziciji da izgradi većinu sistema koje razvijaju ili unapređuju dve velike nuklearne sile.

„Svi oni“, odgovorio je na pitanje za koje kineski nuklearni sistem Pentagon najviše brine.

-Mi to radimo već 70 godina i oni misle da mogu da počnu od nule i uzmu najbolje od razvoja... Oni mogu, na primer, da razviju većinu sistema koji se razvijaju, dodao je general.

Šef Strateške komande Pentagona (STRATCOM), rekao je da je zadovoljan kako napreduju programi za stvaranje nove interkontinentalne nuklearne rakete, podmornice i strateškog bombardera.

-Prilično sam zadovoljan sa programom B-21, šestom generacijom aviona. Mislim da smo uradili veoma dobro sa (podmornicom) Kolumbija... Optimista sam u pogledu toga šta možemo da uradimo sa ICBM (interkontinentalna balistička raketa) Sentinel, rekao je Koton na brifingu za medije.

On je postojeći ICBM Minuteman 3 nazvao „još uvek efikasnim sistemom naoružanja“.

Odgovarajući na pitanje o poteškoćama u razvoju hipersoničnog oružja, Koton je naveo nedostatak kvalifikovanog osoblja u preduzećima i priznao da je ovaj problem tipičan za ceo američki vojno-industrijski kompleks.

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave