RATNI TROFEJI SA ZAPADA U PREDGRAĐU MOSKVE: Rusi predstavili zarobljenu tehniku - sve od "bajraktara" do "bušmastera" (FOTO)

Novosti online

15. 08. 2023. u 15:28

VOJNA tehnika zapadne proizvodnje, koja je zarobljena u Ukrajini, predstavljena je u parku Patriot kod Moskve, u okviru Međunarodnog vojnotehničkog foruma Armija 2023.

РАТНИ ТРОФЕЈИ СА ЗАПАДА У ПРЕДГРАЂУ МОСКВЕ: Руси представили заробљену технику - све од бајрактара до бушмастера (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

- U okviru Međunarodnog vojnotehničkog foruma Armija 2023 u parku Patriot kod Moskve otvorena je izložba zarobljenog naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i one koje su isporučile zapadne zemlje - saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Posebno je istaknuta oprema koju proizvode SAD i druge zemlje NATO-a. To uključuje australijsko oklopno vozilo "bušmaster", američki oklopni transporter M-113, švedsko borbeno vozilo pešadije CV90-40 i francuski tenk na točkovima AMX-10RCR.

Ministarstvo odbrane je navelo da među eksponatima ima mnogo britanskih vozila. Konkretno, gostima će biti prikazana oklopna vozila "haski" i "mastif", kao i oklopni transporter AT-105 Sakson. U opisu svakog eksponata navedeno je gde i pod kojim okolnostima je zarobljena izložena oprema.

Iz ruskog Ministarstva odbrane navode da je planiranje izložbe počelo u avgustu prošle godine, i tvrde da je za to vreme već prikupljeno više od 870 komada naoružanja i opreme.

Dodaju i da oprema koju proizvodi ukrajinski vojnoindustrijski kompleks čini većinu. Konkretno, reč je o modernizovanom tenku T-72AMT, oklopnim transporterima BTR-3E i BTR-4E, oklopnim vozilima "varta", "kazak" i "triton", kao i patrolnim čamcima iz luke oslobođenog Mariupolja.

- Među njima je i laki oklopni čamac Kalkan-P sa brojem BG-309, koji je za potrebe ukrajinske obalske straže razvila ukrajinska fabrika Liman. Ovaj eksponat su svojevremeno koristili ukrajinski nacionalisti za provokacije u Kerčkom moreuzu i u teritorijalnim vodama Rusije - tvrde iz ruskog ministarstva.

BONUS VIDEO: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024