NETANJAHU NAREDIO MOMENTALNU EVAKUACIJU: Više od 200 Jevreja hitno vratiti iz Etiopije u matični Izrael

Đ. G.

12. 08. 2023. u 18:41

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu naredio je svojoj vladi da evakuiše više od 200 ljudi iz oblasti Amhara u Etiopiji koja je pogođena nasiljem.

НЕТАЊАХУ НАРЕДИО МОМЕНТАЛНУ ЕВАКУАЦИЈУ: Више од 200 Јевреја хитно вратити из Етиопије у матични Израел

Foto: Jutjub/gvlacom/BBC Newsnight

Naredba se odnosi na 204 državljana Izraela i etiopskih Jevreja u severnim gradovima Gondar i Bahir Dar, navodi se u video izjavi Netanjahua u petak. On je rekao da su evakuisani prevezeni na četiri specijalna leta u Adis Abebu, glavni grad Etiopije, i da će odatle biti prebačeni u Izrael.

- Ovde ćemo ih primiti sa toplinom i dobrodošlicom - dodao je on. - Dobro došli u državu Izrael.

Gondar i Bahir Dar, regionalni glavni gradovi, nalaze se među šest gradova u Amhari koji su razoreni borbama između vladinih trupa i lokalnih policijskih snaga Fano. Navodno je zabeležen veliki broj civilnih žrtava. Etiopska vlada je prošle nedelje proglasila šestomesečno vanredno stanje u Amhari.

Borbe su izbile ranije ovog meseca, stvarajući najveću bezbednosnu krizu u Etiopiji od okončanja građanskog rata u susednom regionu Tigraj u novembru. Nemiri su, kako se izveštava, posledica odluke vlade u aprilu da raspusti regionalne bezbednosne snage širom zemlje, potez koji bi Amhar mogao da učini ranjivim na napade iz susednih regiona.

Etiopski Jevreji, poznati kao Beta Izrael, vekovima su živeli u severnim i severozapadnim regionima istočnoafričke zemlje. Veliki deo te zajednice migrirao je u Izrael poslednjih decenija.

Izrael je izveo tajno spasavanje oko 15.000 etiopskih Jevreja za manje od 24 sata tokom građanskog rata 1991. godine. Takozvanu operaciju Solomon pratile su manje evakuacije u kasnijim godinama, preneo je RT.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA - Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)