POPRAVLJAJU SITUACIJU: Oglasili se iz Bele kuće, pojasnili na šta se odnosi Bajdenova izjava da je "Kina kao tempirana bomba"

Novosti online

12. 08. 2023. u 07:58

BELA kuća je saopštila da se izjava predsednika Džozefa Bajdena o Kini kao "tempiranoj bombi" odnosi na unutrašnje tenzije u toj zemlji za koje je rekla da bi mogle da utiču na to kako Peking komunicira sa svetom.

ПОПРАВЉАЈУ СИТУАЦИЈУ: Огласили се из Беле куће, појаснили на шта се односи Бајденова изјава да је Кина као темпирана бомба

FOTO: AP/Tanjug

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da postoji hitna potreba da Vašington obezbedi alternativu kineskim "opasnim" infrastrukturnim kreditima.

Predsednik SAD Džozef Bajden je prethodno rekao da Kina ima problema i da to nije dobro, jer ta zemlja zbog deflacije ulazi u eru sporijeg rasta.

- Imaju neke probleme. To nije dobro, jer kada loši momci imaju probleme, oni rade loše stvari - rekao je Bajden na političkom skupu u saveznoj državi Juta.

Dodao je da je Peking u nevolji, napomenuvši da ne želi da povredi Kinu, već da želi racionalan odnos sa tom zemljom.

Američki predsednik je potpisao izvršnu naredbu kojom je zabranio određena američka ulaganja u Kini u sektoru poluprovodnika i mikroelektronike, sektoru kvantne informacione tehnologije i u domenu određenih sistema veštačke inteligencije.

Iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova su poručili da odluka SAD ozbiljno krši principe tržišne ekonomije i fer konkurencije, preneo je RT Balkan.

BONUS VIDEO: PANIKA ZBOG TAJFUNA: Rafovi u prodavnicama prazni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (2)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)