RUSKI STELT LOVAC JOŠ UBOJITIJI: Su-57 dobija novu zaštitu od ometanja i pokušaja prisluškivanja

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

08. 08. 2023. u 22:11

UPRKOS strogim sankcijama Zapada i upornim sukobima u zoni specijalne vojne operacije (ovaj termin Rusija koristi za rat u Ukrajini, SVO na ruskom), ruski inženjeri i proizvođači uporni su u svojim naporima da prevaziđu postojeće mogućnosti naoružanja i inoviraju novo one.

РУСКИ СТЕЛТ ЛОВАЦ ЈОШ УБОЈИТИЈИ: Су-57 добија нову заштиту од ометања и покушаја прислушкивања

Foto printskrin youtube military update


Među najsavremenijim naoružanjem iz Rusije je Su-57, borbeni avion pete generacije koji je zvanično stavljen u sastav ruskog ratnog vazduhoplovstva krajem 2020. godine. napredni borbeni avion će sada biti opremljen najnovijim paketom digitalne komunikacione opreme.

Paket komunikacionih tehnologija razvili su stručnjaci istraživačko-proizvodne organizacije „Polet“, podružnice „Roselektronike“. Kompanija je istakla da ovaj najsavremeniji komunikacioni sistem nije ekskluzivan za Su-57, već da se može prilagoditi svim avionima, čak i onima koji su tehnološki zastareli.

Novi sistem integrisan u lovac Su-57 nudi poboljšanu zaštitu od smetnji i pokušaja prisluškivanja, radeći na visokim i ultra visokim frekvencijama. Sistem se sastoji od sledećih elemenata – prijemnika za navigacione satelitske sisteme, uređaja za kodiranje i dekodiranje i magistrale za digitalnu obradu i sinhronizaciju signala.


L402 HIMALAJI

Koja su poboljšanja u novom sistemu komunikacije ruskog Su-57 Felon, ne dele ruski mediji? Ali BulgarianMilitary.com zna koji sistem se trenutno koristi. Na osnovu njegovih mogućnosti, možemo se približiti navodnim karakteristikama novog sistema za ometanje.

Ruski avion Su-57 opremljen je naprednim sistemom za elektronsko ratovanje, poznatim kao L402 Himalaji. Ovaj sistem je dizajniran da zaštiti avion od ometanja i prisluškivanja od strane neprijateljskih snaga.

Foto: Printscreen

Sistem L402 Himalaja radi na principu aktivnog ometanja, što uključuje emitovanje moćnih radio signala da poremeti i zbuni neprijateljske radarske i komunikacione sisteme. Takođe uključuje pasivno ometanje, koje uključuje analizu i oponašanje neprijateljskih signala kako bi se prevarili njihovi sistemi.

Efikasnost sistema L402 Himalaja je teško utvrditi, jer zavisi od različitih faktora kao što su sofisticiranost neprijateljskih sposobnosti elektronskog ratovanja i specifične taktike koje se koriste u datoj situaciji. Međutim, smatra se jednim od najnaprednijih sistema za elektronsko ratovanje na svetu i pruža značajnu prednost avionu Su-57 u borbenim situacijama.


L402 HIMALAJI U PASIVNOM REŽIMU

Pasivni senzori su elektronski uređaji koji detektuju i mere energiju koju emituju drugi objekti, bez aktivnog prenosa bilo kakvog signala. Koriste se u raznim aplikacijama, uključujući radar, sonar i komunikacije.

Karakteristike pasivnih senzora uključuju njihovu osetljivost, opseg frekvencija i rezoluciju. Osetljivost se odnosi na sposobnost senzora da detektuje slabe signale, dok se frekvencijski opseg odnosi na opseg frekvencija koje senzor može da detektuje. Rezolucija se odnosi na sposobnost senzora da razlikuje dva blisko razmaknuta objekta. Pasivni senzori mogu biti dizajnirani da rade u različitim frekventnim opsezima, od radio talasa do infracrvenih i optičkih talasnih dužina.

Pasivni senzori su važni za vazdušnu borbu jer omogućavaju avionima da otkriju i lociraju neprijateljske avione bez upozorenja na njihovo prisustvo. Ovo je posebno važno u savremenoj vazdušnoj borbi, gde se stelt tehnologija sve više koristi za izbegavanje otkrivanja radara i drugih aktivnih senzora. Pasivni senzori se takođe mogu koristiti za praćenje kretanja prijateljskih aviona, kako bi se izbegli sudari i održavala svest o situaciji.

Ruski sistem L402 Himalaja koristi pasivno ometanje da ometa rad neprijateljskih radarskih sistema. Pasivno ometanje uključuje otkrivanje radarskih signala koje emituje neprijateljski radarski sistem, a zatim prenos signala koji ometa sposobnost radara da otkrije ciljeve. Ovo se može uraditi bez upozoravanja neprijatelja na prisustvo aviona koji ometa, omogućavajući mu da ostane neotkriven i izbegne da bude meta neprijatelja. Pasivno ometanje je efikasna kontramera protiv radarsko vođenog oružja i važna je komponenta savremenih sistema protivvazdušne odbrane.


SU-57 U RATU U UKRAJINI

U utorak, 18. oktobra 2022, Rusija je zvanično objavila da koristi Suhoj Su-57 Felon, borbeni avion pete generacije, u ukrajinskom sukobu. Ovu izjavu dao je general Sergej Surovikin, komandant ujedinjene grupe trupa u Ukrajini, na brifingu za novinare sa ruskim novinarima.

Prema Surovikinovim rečima, Su-57 se pokazao kao efikasna prednost u tekućim neprijateljstvima, uspešno gađajući i vazdušne i kopnene ciljeve svaki put kada je raspoređen. „Avion ima zadatak da rešava višestruke izazove“, istakao je Surovikin, ističući širok spektar naoružanja koje nosi Su-57. Ranije ove godine, negde sredinom juna, pojavili su se sugestije ruskih medija da se mlaznjak koristi za uspostavljanje mreže taktičkih informacija.

Vladimir Gutenev, član stručnog saveta Državne dume, otkrio je da je Su-57 ranije bio u akciji u Siriji. On je naveo da su 2018. četiri ova borbena aviona poslata u Siriju. Kako podseća BulgarianMilitary.com, Rusija je tokom ovog perioda posedovala samo četiri prototipa Su-57, a prvi masovno proizveden model je izašao tek prošle godine.


SU-57 JE KORIŠĆEN U SIRIJI

Gutenev je naglasio da su SU-57 raspoređeni u Siriji korišćeni od strane ruskog vazduhoplovstva i kosmičkih snaga za otkrivanje američkih aviona F-22 i F-35 koji rade u istom bojnom polju. Međutim, uprkos ovim operacijama, Gutenjev je ukazao da je sukob u Ukrajini pružio nove uvide u sposobnosti Su-57 koje ranije nisu testirane u Siriji. Ruski stručnjaci se slažu sa ovim stavom, sugerišući da je oprezan pristup Moskve raspoređivanju njenog lovca pete generacije posledica nepoznanica u njenom punom operativnom iskustvu.

Ovaj nedostatak punog operativnog znanja, tvrde stručnjaci, je razlog zašto je Surovikinova diskusija o ulozi Su-57 uglavnom bila fokusirana na daljinske napade, prikupljanje podataka i stvaranje mreže taktičkih informacija.

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?