RUSKI DIJAMANTI NEUNIŠTIVI: EU i dalje pokušava da ih sankcioniše

Novosti Onlajn

24. 07. 2023. u 08:46

EVROPSKA unija nastoji da pooštri ekonomske sankcije Ruskoj Federaciji uvođenjem daljih ograničenja na trgovinu ruskim dijamantima kako bi smanjila prihode Moskve, navedeno je u saopštenju evropske komesarke za finansijsku stabilnost Mejrid Makginis na sajtu Evropskog parlamenta.

РУСКИ ДИЈАМАНТИ НЕУНИШТИВИ: ЕУ и даље покушава да их санкционише

Foto: Piksabej

Najava novih mera došla je nakon prigovora evropskog poslanika Tomaša Zdehovskog, koji je tvrdio da se "značajne količine" nebrušenih dragulja izvoze putem Unijinih kanala i širom sveta, te njegovog pitanja, upućenog još 31. maja, da li komisija planira da uključi ruske dijamante u sledeći paket sankcija.

Sadašnjim sankcijama EU obuhvaćeni su rusko sintetičko ili rekonstruisano drago kamenje, dok drugo drago kamenje i dijamanti ne podležu ograničenjima uvoza osim ako se ne nalaze u zlatnom nakitu.

Makginisova je odgovorila Zdehovskom skoro mesec dana nakon što je odobren poslednji paket sankcija – mere potpisane 23. juna bile su usmerene na sprečavanje Rusije da zaobiđe postojeća trgovinska ograničenja uz pomoć trećih zemalja i nisu obuhvatale dijamante.

Prema njenim rečima, komisija sarađuje sa zemljama G7 i drugim partnerima kako bi "osmislila i osigurala efikasnu primenu budućih koordinisanih restriktivnih mera, uključujući i tehnologije praćenja". Praćenje dijamanata omogućiće proveru porekla dragog kamenja, odnosno njihovog puta od rudnika do zlatara.

Svaku odluku o proširenju ili izmeni postojećih restriktivnih mera na uvoz iz Rusije EU mora da donese jednoglasno, zaključila je ona.

BONUS VIDEO: DA LI STE ZNALI? Nekoliko zanimljivih činjenica o dijamantima

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini