UBICA - ŽEGA ODNOSI ŽRTVE: Pakao u Italiji, strepe da će biti oboren rekord od 18.010 mrtvih (FOTO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

20. 07. 2023. u 15:02

SA 47 stepeni Celzijusa na Sardiniji, na nekim mestima i 50, u Rimu 43 i 45, u Italiji beleže svakodnevne žrtve tropskih vrućina, posebno među onima koji rade na otvorenom.

УБИЦА - ЖЕГА ОДНОСИ ЖРТВЕ: Пакао у Италији, стрепе да ће бити оборен рекорд од 18.010 мртвих (ФОТО)

Foto: EPA

Žrtve su mahom radnici na dizalicama - čovek je radio iako ima 75 godina, srušio se mrtav, pre njega kamiondžija 62 godine nađen mrtav u kabini kamiona na parkingu, radnik na gradilištu 65 godina, toplota i visok pritisak odneli su život čoveka od 62 godine...

Tek će se na kraju leta izbrojati žrtve od toplote, a s obzirom na to da su prvih 15 dana jula bili „najtopliji ikada registrovani“ u Italiji, može da se pretpostavi da će biti nadmašen rekord preminulih od toplote iz 2022. kada je iznosio 18.010, od čega ženama pripada crna brojka od 11.917. Od ukupnog broja njih 14.821 bile su osobe starije od 80 godina.

Alarm nije uključen samo kod starijih osoba, iako problemi kod njih jesu najveći, uz hronične bolesnike. Tu su oni koji nisu sposobni da se brinu sami o sebi, a izostane nečija pomoć, tu su i deca, u zavisnosti od zdravstvenog stanja i imuniteta kao i izostalog blagovremenog uočavanja od strane roditelja da dete nije dobro.

Saveti lekara su da se posebno obrati pažnja na starije da uzimaju redovno lekove, da na velikim vrućinama njihov porodični lekar treba da razmotri da li da nastave sa uobičajenom dozom ili ne, recimo kod lekova za pritisak shodno ponašanju pacijenta i savetovati eventualnu promenu doze. Isto važi i za srčane bolesnike, koji su posebno osetljiva kategorija, kao i bubrežni. Ovo je veoma bitno jer su meteorolozi najavili da sledeće nedelje sledi novi toplotni udar.

Inače, studija koju je objavio „Nature Medicine“ pokazuje da na Starom kontinentu uvećanje temperature, u odnosu na srednju temperaturu letnjeg perioda od 1991. do 2020, iznosi u proseku dva stepena. U Francuskoj je za 2,43 viša, u Švajcarskoj 2,30, u Italiji 2,28, a za njima slede Mađarska i Španija.

BONUS VIDEO - OD MAŠINE OSTALO SAMO GVOŽĐE: Jezive scene sa gradilišta na Novom Beogradu na kojem je pao kran

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)