NOVI OPASAN INCIDENT IZNAD SIRIJE: Ruski "suhoj" naletao na američku letelicu, Amerikanci razmatraju vojne opcije

Tanjug

18. 07. 2023. u 11:56

RUSKI borbeni avion proleteo je vrlo blizu američkom izviđačkom avionu u Siriji, nateravši ga da prođe kroz jake turbulencije i dovodeći živote četiri člana posade u opasnost, kažu američki zvaničnici.

НОВИ ОПАСАН ИНЦИДЕНТ ИЗНАД СИРИЈЕ: Руски сухој налетао на америчку летелицу, Американци разматрају војне опције

Foto: Profimedia/Ilustracija

Oni smatraju da taj incident, koji se dogodio u nedelju, predstavlja značajnu eskalaciju u odnosu na niz susreta američkih i ruskih aviona iznad Sirije prethodnih nedelja, preneo je AP.

Blizak prelet ruskog Su-35 omeo je sposobnost američke posade da bezbedno upravlja svojim avionom MC-12, rekli su zvaničnici, nazvavši to novim nivoom nebezbednog ponašanja koje je moglo da dovede do nesreće ili gubitka života.

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, nisu mogli da kažu koliko blizu je ruski avion prišao američkom.

MC-12 je osmatrao područje kao znak podrške trupama na zemlji protiv grupa Islamske države u Siriji, dodali su zvaničnici.

SAD razmatraju određene vojne opcije kako bi rešili sve veću rusku "agresiju" na nebu iznad Sirije, koja je zakomplikovala napor da se napadne lider grupe Islamske države ranije ovog meseca, rekao je visoki zvaničnik odbrane Amerike. SAD su kasnije izvele napad i ubile tog militanta, dodaje AP.

Zvaničnik nije želeo da otkrije koje su to vojne opcije u opticaju, ali je rekao da SAD neće ustupiti nikakvu teritoriju i da će nastaviti da lete u zapadnom delu zemlje u misijama protiv Islamske države.

Ruska vojna agresivnost, koja je porasla od marta, posledica je sve veće saradnje i koordinacije između Moskve, Teherana i Damaska u pokušaju da izvrše pritisak na SAD da napuste Siriju, piše AP.

U Siriji se nalazi oko 900 pripadnika američkih oružanih snaga.

BONUS VIDEO: HELIKOPTER Ka-52 - Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)