PRIZNANJE I ŽALJENJE: Gutereš objasnio šta je Putinu ponudio pre raskida ugovora o žitu

Novosti onlajn

17. 07. 2023. u 18:08

GENERALNI sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je žaljenje zbog odluke Rusije da obustavi sprovođenje sporazuma o žitu i rekao da je u svom pismu predsedniku Vladimiru Putinu, koje je uputio ranije, izneo predlog u vezi sa isključenjem „Rosseljhozbanke" iz SVIFT-a.

ПРИЗНАЊЕ И ЖАЉЕЊЕ: Гутереш објаснио шта је Путину понудио пре раскида уговора о житу

FOTO: Tanjug/AP

- Ruska Federacija je postavila pitanje pristupa Rosseljhozbanke, kao ključnog faktora koji utiče na njene odluke, sistemu SVIFT. U ovoj oblasti, UN su nedavno sa Evropskom komisijom ponudile konkretan predlog kako bi podružnica Rosseljhozbanke ponovo dobila pristup SVIFT-u - rekao je Gutereš.

Generalni sekretar je pojasnio da je reč o „posebnom mehanizmu plaćanja za Rusku poljoprivrednu banku preko JPMorgan, van SVIFT-a“.

Generalni sekretar je takođe objasnio da je Rusija, odbijajući da učestvuje u crnomorskoj inicijativi za žito, prekinula i primenu drugog dela sporazuma o žitu – memoranduma sa UN.

Moskva je više puta tvrdila da se ovi sporazumi ne sprovode. Ministarstvo spoljnih poslova je 17. jula saopštilo da, ako Zapad želi da crnomorska inicijativa za žito funkcioniše, onda treba da „ozbiljno razmisli” o ispunjavanju svojih obaveza da „ukine sankcije ruskom đubrivu i hrani”.

Gutereš je priznao da se izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda suočava sa preprekama, nije precizirao o kojim se tačno radi.

Prethodno je rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo da crnomorska inicijativa prestaje da funkcioniše od 18. jula, Rusija povlači garancije za bezbednost plovidbe, zatvara pomorski humanitarni koridor u severozapadnom Crnom moru.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SNIMAK ERUPCIJE IZBLIZA: Dron snimio aktivnost vulkana Fagradalsfjall

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)