KOJA JE SUDBINA SPORAZUMA O ŽITU? Fidan i Lavrov razgovarali telefonom o Ukrajini

Tanjug

09. 07. 2023. u 17:46

TURSKI ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, izjavio je danas za TASS izvor u turskom Ministarstvu spoljnih poslova.

КОЈА ЈЕ СУДБИНА СПОРАЗУМА О ЖИТУ? Фидан и Лавров разговарали телефоном о Украјини

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Ministri su razgovarali o Ukrajini i nedavnim dešavanjima oko Istanbulskog sporazuma o žitu - rekao je neimenovani izvor. Nakon razgovora sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je u petak da bi Ankara želela da se produži sporazum o žitu. Moskva ne vidi razlog da nastavi sprovođenje prehrambenog sporazuma, koji ističe 17. jula, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Sputnjik.

U Ministarstvu navode da je "situacija sa normalizacijom ruskih isporuka hrane i đubriva na svetska tržišta, kako je to predviđeno Memorandumom Rusije i UN, nastavila da degradira".

"U ovim uslovima, očigledno je da nema osnova za dalji nastavak Crnomorske inicijative, koja ističe 17. jula“, istaklo je Ministarstvo.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora od 18. marta 2023. Rusija je produžila važenje sporazuma za 60 dana - do 18. maja, a Ukrajina insistira da je ugovor produžen za 120 dana. Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da ruska strana razmišlja o povlačenju iz "prehrambenog sporazuma", pogotovo što Ukrajina koristi koridore za napade dronovima.

BONUS VIDEO:

„Timski rad je ključan“: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)