ANKARA ŠVEDSKOJ "ZELENO", AMERIKA TURSKOJ F-16: Bajden i Erdogan se "tope" od ljubaznosti

I. Stanojević

13. 07. 2023. u 07:00

TANTE za kukuriku! Bela kuća daće zeleno svetlo prodaji borbenih aviona F-16 Turskoj, jer je Ankara odustala od protivljenja ulasku Švedske u NATO. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pristala je da nastavi pregovore o kontroverznom dilu, samo nekoliko sati pošto je Ankara prestala da blokira pristup Švedske vojnom bloku na čijem čelu su SAD.

АНКАРА ШВЕДСКОЈ ЗЕЛЕНО, АМЕРИКА ТУРСКОЈ Ф-16: Бајден и Ердоган се топе од љубазности

Foto Tanjug/AP

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan potvrdio je odluku, istakavši da će Bajden raditi sa Kongresom na finalizaciji sporazuma o oružju. "On nije postavio nikakve opomene, niti uslove", kazao je Salivan novinarima na samitu NATO u Vilnjusu i dodao da "predsednik namerava da nastavi sa tim transferom, uz konsultacije sa Kongresom".

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenjuje da je u interesu SAD i NATO da Turska dobije borbene avione F-16. "To je ono što radimo u Alijansi. Pobrinemo se da svi njeni članovi imaju tehnologiju koja im je potrebna kako bi savez učinili što snažnijim", poručuje Blinken. Odgovarajući na pitanje da li će Kongres sada, pošto je Erdogan pristao na članstvo Švedske u NATO, odobriti prodaju borbenih aviona, Blinken je istakao da su ta dva pitanja uvek bila odvojena.

- U isto vreme, politika ove administracije je da Turska treba da ima unapređene i modernizovane avione F-16. Turska je NATO saveznica - kazao je Blinken.

Uprkos promeni u turskom stavu, neki američki zakonodavci imaju nedoumice oko sporazuma o F-16. SAD moraju "da nađu način da osiguraju da agresija Turske protiv njenih suseda prestane", upozorava predsednik Senatskog odbora za spoljne odnose Bob Menendez, demokrata iz Nju Džersija. On izražava zabrinutost zbog turskih ljudskih prava i preletanja Ankare kroz grčki vazdušni prostor i želi uveravanja da Turska neće koristiti ratne avione "da bi delovala na ratoboran način koji imaju protiv drugih saveznika u NATO, ne samo protiv Grčke".

Svetski mediji, ocenjujući da je susret dvojice lidera krupan zaokret u napetim odnosima između dva NATO saveznika, ističu da su kontakti Erdogana i Bajdena sve prisniji. Turski lider poželeo je šefu Bele kuće sreću na predsedničkim izborima dogodine, na čemu se Bajden zahvalio, dodavši da se raduje njihovim susretima u narednih pet godina.

Zastoj zbog ruskog S-400

VAŠINGTON je 2019. godine uklonio Tursku iz programa prodaje borbenih aviona F-35 zbog toga što je Ankara kupila sistem protivvazdušne odbrane S-400 ruske proizvodnje. U oktobru 2021. Turska je zatražila odobrenje SAD za kupovinu u vrednosti od 20 milijardi dolara koja bi uključivala nove lovce F-16, kao i oko 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih aviona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama