MENJA SE DIZAJN NOVČANICA EVRA: Sedam predloga za novi izgled

Novosti online

11. 07. 2023. u 22:05

EVROPSKA centralna banka (ECB) spremna je da obnovi dizajn novčanica evra i to tako što će da odbaci temu „prozora i mostova“, koja se nalazila na novčanicama poslednju 21 godinu.

МЕЊА СЕ ДИЗАЈН НОВЧАНИЦА ЕВРА: Седам предлога за нови изглед

Foto Shutterstock

Dosadašnju temu zameniće jedan od sedam dizajna koji je predstavila ECB, a na kojima su motivi od sveta prirode, kao što su ptice i reke, pa sve do budućnosti Evrope i „zajedničkog evropskog identiteta“, kako su naveli iz ECB.

Otvorena je javna rasprava o novom dizajnu novčanica, koja će trajati do kraja avgusta, a svi građani evrozone mogu da glasaju na internet strani ECB. Kako navode iz ECB, pored te ankete, o izgledu će odlučivati i rasprave u određenim fokus grupama.

Fabio Paneta, član Izvršnog odbora ECB, rekao je da se radi na „novoj seriji visokotehnoloških novčanica sa ciljem sprečavanja falsifikovanja i smanjenja uticaja na okolinu“.

Konačnu odluku o izgledu doneće Upravni odbor ECB 2024. godine.

Šest od sedam predloga sastavila je grupa stručnjaka koju je ECB imenovala krajem 2021. godine. Oni su odabrani sa spiska od 29 prvobitnih predloga, a Upravni odbor ECB dodao je još jedan – „evropsku kulturu“

Inače, ptice su tesno izgubile na prvom konkursu za izgled novčanica evra pre dve decenije.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024