KINA UVODI REPRESIVNE MERE: Zabranjuje se uvoz proizvoda iz Japana kao odgovor na puštanje vode iz Fukušime

Đ.G.

07. 07. 2023. u 07:57

KINESKE vlasti odlučile su da zabrane uvoz proizvoda iz 10 prefektura u Japanu u vezi sa namerom Tokija da ispusti kontaminiranu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima-1 u more, saopštila je u petak glavna kineska carinska uprava.

КИНА УВОДИ РЕПРЕСИВНЕ МЕРЕ: Забрањује се увоз производа из Јапана као одговор на пуштање воде из Фукушиме

Foto: Tanjug/AP

- Da bi sprečila uvoz japanske hrane kontaminirane radijacijom u Kinu i obezbedila bezbednost uvezene hrane za kineske potrošače, kineska carina uvodi zabranu uvoza hrane iz deset prefektura u Japanu, uključujući Fukušimu - navodi se u saopštenju. Saopštenje je objavljeno na zvaničnom nalogu agencije na društvenim mrežama Vičet.

Što se tiče namirnica iz drugih regiona Japana, posebno vodenih proizvoda, kineska carina će pojačati regulaciju i proveru prateće dokumentacije, sprovesti temeljnu inspekciju svih uvezenih proizvoda bez izuzetka i pojačati proveru sadržaja radioaktivnih materija.

- Trenutno je pitanje ispuštanja kontaminirane vode u Japanu postalo fokus svetske pažnje, a takođe je izazvalo zabrinutost kineskih potrošača u vezi sa bezbednošću hrane uvezene iz Japana - saopštilo je ministarstvo. Istovremeno, u saopštenju administracije nije navedeno od kog datuma zabrana počinje da važi.

Tokom havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima-1 2011. godine, nuklearno gorivo se istopilo na prvom, drugom i trećem reaktoru. Voda koja se koristi za hlađenje reaktora i kontaminirana radioaktivnim materijama prolazi kroz višestepeni ALPS sistem, što omogućava prečišćavanje od 62 vrste radionuklida, sa izuzetkom tricijuma. Tricijum je radioaktivni izotop vodonika, inače se naziva "superteški vodonik" ili 3H, što otežava čišćenje vode iz njega. Tricijum postoji u prirodi, zbog slabog beta zračenja njegovo dejstvo na čoveka je ograničeno, a istovremeno je opasan ako uđe u organizam. Voda, prečišćena od radionuklida sa izuzetkom tricijuma, sada se čuva u ogromnim rezervoarima na stanici. Svakog dana im se doda oko 140 tona radioaktivne vode.

Pitanje načina odlaganja vode razmatra se od 2013. godine. Između ostalog, razmatrane su opcije da se pomeša sa cementom i betonom pod zemljom, da se vodonik odvoji elektrolizom i drugo. Vlada je na kraju odlučila da počne da ispušta vodu u more, nakon što je razblaži i dovede koncentraciju tricijuma na 1.500 bekerela po litru, što je 40 puta manje od norme usvojene u Japanu za ispuštanje vode u more iz operacije operativnih nuklearnih elektrana - 60 hiljada bekerela.

Prema podacima Ministarstva industrije Japana, radioaktivnost tricijuma u ​​1,25 miliona tona vode akumulirane u nuklearnoj elektrani Fukušima-1 iznosi 860 triliona bekerela. Pre nesreće, stanica je svake godine ispuštala u more 2,2 triliona bekerela vode koja je sadržala tricijum.

Šef IAEA Rafel Grosi rekao je u utorak u Tokiju da je plan za ispuštanje vode u skladu sa dogovorenim međunarodnim standardima i da bi uticaj na životnu sredinu bio zanemarljiv. Međutim, lokalni stanovnici, farmeri i ribari Fukušime strahuju da će ispuštanje slabo radioaktivne vode u okean negativno uticati na imidž proizvoda proizvedenih u prefekturi. Grosi je u sredu posetio stanicu i takođe održao sastanak sa lokalnim stanovništvom i ribarima, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA FUKUŠIMA DANAS - Obilazak stručnjaka uoči ispuštanja tretirane radioaktivne vode

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)