RAT U UKRAJINI: VSU sprema udar sa dva armijska korpusa; Ruske trupe napreduju kod Svatovska (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

05. 07. 2023. u 07:06 >> 01:50

RAT u Ukrajini danas je ušao u 496. dan. Ukrajinska vlada optužila je juče Rusiju da planira "provokaciju" u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga. Moskva sa druge strane tvrdi da Kijev planira "napad" na to postrojenje. Predsednik ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je da se 185.000 novih regruta ugovoraca pridružilo ruskoj vojsci od početka godine, a da broj dobrovoljaca samo prošle nedelje iznosi 10.000.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ спрема удар са два армијска корпуса; Руске трупе напредују код Сватовска (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Situacija na Severskom i Južnodonjeckom pravcu: Ruske snage jurišaju ka Severskom Doncu, VSU napada na Vremejevsku izbočinu (MAPA)

Na Severskom pravcu nastavlja se ofanziva ruskih trupa u oblastima Serebrjanske šumarije i Torske izbočine u cilju zauzimanja zone duž desne obale Severskog Donca.

U sektoru Vremjevskog, neprijatelj ne prestaje da pokušava da napadne položaje Oružanih snaga RF: trenutno se vode najoštrije borbe za šumske plantaže zapadno od Staromajorskog, kao i u oblasti samog naselja i Urožajnojeg.

Zauzvrat, posade Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pružaju podršku braniocima i nanose redovne udare na akumulaciju snaga Oružanih snaga Ukrajine, sprečavajući ih da evakuišu ranjene.

 

POGLEDAJTE - Ka-52 uništava oklopni transporter (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak uništavanja oklopnih vozila ukrajinskih nacionalista u pravcu južnog Donjecka.

Posada ruskog izviđačko-jurišnog helikoptera Ka-52 uništila je neprijateljski oklopni transporter desantom vođenom raketom.

Zaporoški pravac: Sprema se optši napad, strahoviti gubici VSU ne brinu Zelenskog (MAPA)

Na pozadini aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine u drugim oblastima, nastalo je zatišje na Orehovskom i Kamenskom pravcu. Ipak, od noći Oružane snage Ukrajine sprovode intenzivne vatrene akcije, pripremajući se za nove napade.

Jedinice 128. brigade, kao i 47. i 65. brigada Oružanih snaga Ukrajine, obnavljaju svoju borbenu sposobnost. Gubici jurišnih odreda VSU su značajni. U četama koje su učestvovale u bitkama, procenat mrtvih varira od 50 do 85%.

Ilustracija telegram rybar

Međutim, prebacivanje ljudi i opreme u LBS ne prestaje. Nedavno su kroz Veseljanku i Volnjanku prošle kolone vojne opreme, uključujući tenkove i autobuse sa ljudstvom.

Od Orehovskog sektora do Kamenskog završeno je kretanje formacija 117. i 118. ombre 10. armijskog korpusa. U Stepnogorsku je opremljen prednji punkt 10. AK komandovanja i upravljanja. Sličan štab 9. AK je raspoređen u Maloj Tokmački.

Sudeći po situaciji, ukrajinska komanda planira istovremeni napad snaga 9. i 10. korpusa, kao i taktičke grupe Marun. A sada je pravac Vasiljevke prioritet.

Čini se da bi ovakva ofanziva bila usklađena sa akcijama u Zaporoškoj nuklearki, međutim, dosadašnje nametanje provokacija više liči na deo informativne operacije za raspirivanje panike.

Foto Tanjug/AP

Pored toga, većina neprijateljskih formacija naglo se smanjila sa linije Nikopolj-Višetarasovka. Nasuprot tome, aktivnost je porasla na krivini presušenog rezervoara Kahovskoje na liniji Marjanskoe-Zolotaja Balka.

U poslednja tri-četiri meseca, snage 121. jbrigade TO Oružanih snaga Ukrajine obučene su da pređu vodene barijere. To može ukazivati na mogući udar iz ovog pravca za pokrivanje NE Zaporožje sa juga.

Pušilin: Prva etapa ukrajinske kontraofanzive praktično bez rezultata

Prva etapa ukrajinske kontraofanzive nije pokazala praktično nikakve rezultate, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušičin.

-Famozna kontraofanziva, ili u krajnjoj meri, njena prva etapa nije pokazala nikakve rezultate, osim velike količine uništene tehnike NATO-a i gubitaka u ljudstvu, rekao je Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Foto Tanjug/AP

Kontraofanziva koju je Kijev dugo najavljivao počela je početkom juna u južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu. Glavni udar ukrajinskih snaga usredsređen je na zaporošku deonicu fronta.

Ukrajinska vojska granatirala administraciju u Volnovahi

Ukrajinska vojska granatirala je administraciju Volnovahe u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je gradonačelnik tog grada Konstantin Zinčenko.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

Prema njegovim rečima, zdanje je oštećeno i u toku je procena štete. Žrtava nema.

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin je za televizijski kanal „Rusija 24“ rekao da je napad, verovatno, izveden uz pomoć raketa „Storm šedou“.

Rogov: Visoki rizik od napada na Zaporošku nuklearku trajaće do samita NATO-a

Visoki rizik od napada ukrajinske vojske na Zaporošku nuklearku, prema operativnim informacijama, postojaće najmanje do 11, 12. jula, kada se održava samit NATO-a u Viljnusu, rekao je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Savetnik direktora „Rosenergoatoma“ Renat Karča je u utorak izjavio da Kijev planira da tokom noći 5. jula izvede napad na Zaporošku nuklearku, uz upotrebu visokopreciznog oružja i dronova-kamikaza.

Foto: RIA.ru

Varšava: Britanski PVO sistem štiti isporuke oružja Kijevu

Britanski PVO sistem „Skaj sabr“ u Poljskoj štiti isporuke naoružanja u Ukrajinu, saopštio je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak, nakon sastanka s britanskim kolegom Benom Volasom, kao i šefom britanske diplomatije Džejmsom Kleverlijem u Londonu.

Foto Tviter forsvarsmakten.se

-Cenimo činjenicu da se britanski odred "Skaj sabr" bavi zaštitom haba u Žešuvi, preko kojeg ide pomoć Ukrajini, rekao je Blaščak.

Bitka kod Svatovska: Ruske trupe napreduju, VSU se povlači (MAPA)
 

Borbe su nastavljene na sektoru Svatovskog pre nekoliko dana - tada su borci ruske vojske počeli da jurišaju na neprijateljske položaje u Novoselovskom.

Prema poslednjim podacima, jurišni odredi Oružanih snaga RF su nastavili da se kreću, očistili depo i industrijsku zonu u blizini pruge i učvrstili se u dve ulice sela.

Ilustracija telegram rybar

Kontrola nad deonicom železničke pruge olakšava kretanje u unutrašnjost, pošto se nalazi na brdu. U ovom trenutku jedinice Oružanih snaga RF istiskuju neprijatelja iz naselja.

U ovom slučaju zanimljivo je da li će komanda Oružanih snaga Ukrajine povući rezerve za stabilizaciju fronta. Za to će biti potrebno ili povlačenje jedinica iz pozadinskih područja, ili prebacivanje pojačanja iz drugih sektora, što će oslabiti borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine.

BMP Oružanih snaga Ukrajine sa posadom naleteo na mine (VIDEO)

Često pišu o naletima ukrajinskih DRG, snimci su živopisan primer rada naših izviđačkih sapera u sastavu DRG.

Naši borci su pratili rute i vremena rotacije neprijatelja kod Belogorovke, prenosi korespodent rt.com M. Gazdiev.

Jedne od noći, grupa boraca je otišla iza neprijateljskih linija, minirala nekoliko puteva koje je aktivno koristila oprema VSU i povukla se.

Rezultat na video snimku. Nema preživelih. Rad 85. brigade 2. armijskog korpusa.

Cena kontranapada: 2 VSU brigade su izgubile do 60% osoblja

Zamenik načelnika Rosgvardiji za DNR, Hodakovski, govorio je o pripremi VSU za napredovanja na Veremjevskoj izbočini na granici Zaporožja i DNR:

-Kao ilustracija mojoj prethodnoj publikaciji: Dve brigade VSU-a, koje su od početka kontranapada “torpedirali” na naša lokacija izvedene su iz borbi na dopunu ljudstvom. U skladu sa informacijama, jednoj od njih ne ostaje više od četrdeset procenata osoblja.

Foto Tanjug/AP

Naravno, oni će popuniti onima koji su uhvaćeni na ulicama. Ovo je cena kontranapada i rezultat naše uporne odbrane. Da, takođe i mi dobijamo - ali radimo onono o čemu sam govorio: Ako se borimo, ne trčimo, neprijatelj će se iscrpeti.

 

Beloruska vojska održala vežbu u blizini granice sa Ukrajinom

Oružane snage Belorusije održale su taktičko-specijalnu vežbu na poligonu u blizini granice sa Ukrajinom, oslanjajući se na iskustvo ruskih vojnika tokom specijalne vojne operacije, saopštila je pres-služba beloruskog Ministarstva odbrane.

- Na poligonu Brestski održana je pokazna složena taktičko-specijalna vojna vežba sa jednom od jedinica 38. zasebne gardijske desantne jurišne brigade. Vežbe su organizovane na sedam mesta za obuku - navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, vojnici su uvežbavali pravilno zauzimanje i opremanje područja gde su koncentrisane trupe oslanjajući se na iskustvo Rusije iz specijalne vojne operacije, obavili su trening vezan za predstojeće zadatke uz korišćenje laserskog oružja u uslovima približenim borbenim, a takođe je održano borbeno gađanje.

Nove borbe kod Bahmuta

Ruski mediji izveštavaju da je vojska uspešno potisnula ukrajinske snage oko grada Bahmuta.

Više ruskih izveštaja danas ukazuje na to da su se jedinice sukobile sa tri grupe ukrajinske.

U međuvremenu, Ukrajina tvrdi da su njene snage imale "delimičan uspeh" u selu Klišivka jugozapadno od grada.

Medvedev postavio uslove za završetak rata

Predsednik Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je pod kojim uslovom se rat u Ukrajini može "odmah završiti".

- Ako SAD i vazali prestanu da dostavljaju oružje Kijevu, specijalna operacija bi se završila za nekoliko meseci. Ako bi prestali odmah, završila bi se za nekoliko dana - rekao je Medvedev.

Svaki rat se može završiti brzo: ili mirovnim sporazumom ili onako kako su postupile Sjedinjene Američke Države 1945. godine kada su upotrebile svoje nuklearno oružje protiv japanskih gradova i njihovih civila, izjavio je Medvedev.

Vazdušna uzbuna širom Ukrajine

Ukrajinske vazduhoplovne snage su upozorile na opasnost od raketnih napada na jugu Ukrajine, navodeći da su Rusi najverovatnije "lansirali krstareće rakete Kalibr".

U većini južnih i istočnih regiona Ukrajine proglašena su vazdušna uzbuna.

Zaharova o NE Zaporožje

Ukrajina planira da izvede teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu (ZNPP), sa mogućim posledicama po ceo svet, tvrdi portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski će izvesti teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporožje - rekla je ona, preneo je TASS.

Foto: EPA

Prema rečima Zaharove, ni SAD ni Velika Britanija to ne vide kao opasnost.

- U međuvremenu, nijedan kutak planete neće ostati netaknut, jer postoje stvari kao što su atmosfera, svetski okean i poljoprivreda - naglasila je ona.

Panika u Ukrajini zbog NE Zaporožje

Civili su počeli da beže iz regiona oko nuklearke Zaporožje nakon što su optužbe sa obe strane izazvale paniku među Ukrajincima, prenosi Skaj njuz.

Prema izveštajima, paniku su pojačale i tvrdnje i međusobne optužbe Kijeva i Moskve na društvenim mrežama.

Pored tvrdnji na blogovima i komentara ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o "mogućim eksplozivima" koji se vide na krovu, ruski nuklearni savetnik je rekao da se ukrajinski napad na elektranu očekuje tokom noći 5. jula.

Skaj njuz prenosi da su ove najave izazvale paniku među Ukrajincima, koji pokušavaju da pobegnu iz zemlje. Na graničnom prelazu sa Moldavijom redovi se protežu više od tri kilometra, što je situacija kakva mesecima nije viđena.

Dejstvo ruskog "Aligatora" iznad Ukrajine

Britanac koji je ratovao za Ukrajinu osuđen je na vojni zatvor

Britanski vojnik koji je dezertirao iz redova NATO trupa u Estoniji da bi se borio u Ukrajini je u zatvoru.

Aleksandar Garms-Rici osuđen je na 12 meseci vojnog zatvora jer je napustio svoju jedinicu i prešao estonsku granicu da bi služio u ukrajinskim snagama.

Vojni sud je zaključio da je 21-godišnjak prekršio naređenja i stvorio bezbednosni rizik.

Kimakovski: Počeo treći talas ukrajinske kontraofanzive

Oružane snage Ukrajine su po krenule u treći talas kontraofanzive uoči samita NATO, koji će biti održan u Viljnusu 11-12. jula, izjavio je Igor Kimakovski, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR.

- Juče je bilo moguće konstatovati činjenicu da su pre samita NATO-a u Viljnusu pokrenuli treći talas kontraofanzive i za cilj izabrali zaporoški pravac. Sada gori sve od Dnjepra skoro do Zaporoške oblasti i Donjecke Narodne Republike - rekao je on.

Kimakovski tvrdi da su ove akcije neuspešne, i navodi da "Ukrajinci ne mogu ni da probiju prvu liniju odbrane".

Danilov: Promenjen fokus ukrajinske kontraofanzive

"Maksimalno uništavanje" ruskog vojnog osoblja i tehnike trenutno je "zadatak broj jedan" za Ukrajinu, tvrdi šef nacionalne bezbednosti te zemlje Aleksej Danilov.

- U ovoj fazi aktivnih neprijateljstava, ukrajinske odbrambene snage ispunjavaju zadatak broj jedan – maksimalno uništavanje ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, komandnih mesta artiljerije i snaga protivvazdušne odbrane ruske vojske - naveo je Danilov na Tviteru.

- Više uništeno znači više oslobođeno - dodao je on.

Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom uoči samita Alijanse u Vilnjusu.

- Zahvaljujem na Vašim stalnim ličnim naporima u podršci evroatlantskih težnji Ukrajine. Koordinisali smo stavove uoči samita NATO-au Viljnusu. Sada je vreme za snažne odluke i konkretne korake u tom pravcu - rekao je Zelenski.

FSB uhapsio osumnjičenog za veleizdaju

Pripadnici Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) priveli su državljanina Rusije prilikom pokušaja prelaska granice u Jekaterinburgu. On je osumnjičen za veleizdaju zbog finansiranja nabavke opreme za Oružane snage Ukrajine.

Kako se navodi u saopštenju FSB za Sverdlovsku oblast, 39-godišnji muškarac prebacivao je novčana sredstva na bankovni račun koji se koristi za prikupljanje sredstava za podršku Oružanim snagama Ukrajine i preduzeo konkretne radnje u cilju nabavke opreme za satelitsku komunikaciju u interesu neprijateljskih artiljerijskih jedinica, predviđene za organizaciju predaja koordinate položaja Oružanih snaga Rusije.

Privedenom za ovo krivično delo preti kazna do 20 godina zatvora.

Čehov: Odbijeni ukrajinski napadi u pravcu Južnodonjecka

Ruski vojnici odbili su napade ukrajinske armije u pravcu Južnodonjecka, izjavio je za RIA Novosti Oleg Čehov, šef pres-centra grupe Vostok.

On je rekao da su uništena dva vozila i ljudstvo.

Čehov tvrdi i da su ruski helikopteri pogodili koncentracije ukrajinskih trupa u oblastima Makarovke, Urožajnog i Levadnog.

Napad ruskih jurišnih aviona Su-25

Danilov: Kontraofanziva "posebno plodna" poslednjih dana

Ukrajinska kontraofanziva bila je "posebno plodna" u poslednjih nekoliko dana i ukrajinske trupe ispunjavaju svoje glavne zadatke, rekao je u utorak sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar takođe je izvestila o napredovanju oko razorenog grada Bahmuta uprkos žestokom otporu Rusije, prenosi Rojters.

Ruske snage su ga zauzele u maju nakon 10 meseci borbi.

Zelenski upozorava zbog situacije u NE Zaporožje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je da su ruske snage postavile "predmete nalik eksplozivu" na krovove nuklearne elektrane Zaporožje.

FOTO: AP/Tanjug

Pozivajući se na ukrajinske obaveštajne podatke, Zelenski tvrdi da su sumnjivi predmeti postavljeni na krov nekoliko energetskih blokova elektrane koju trenutno drži Rusija.

Inače, Zelenski je juče obavestio francuskog predsednika Emanuela Makrona o ruskim "opasnim provokacijama" u objektu na jugoistoku Ukrajine. Rekao je da su se on i Makron "složili da drže situaciju pod maksimalnom kontrolom zajedno sa IAEA-om"

BONUS VIDEO: OKRŠAJI NA JELISEJSKIM POLjIMA - Desetine uhapšenih u sukobima policije i demonstranata u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!