OPASAN ZA SVE PROTIVNIKE - MOĆNO NAORUŽANJE SU-57: Kompletan bojevi komplet ruskog stelt lovca daje mu izuzetne mogućnosti (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

04. 07. 2023. u 21:30

RUSKI lovac Su-57 koji je debitovao 2022. godine je istaknuti avion pete generacije. Bio je raspoređen u Ukrajini, obavljajući različite složene uloge. Ovo iskustvo prevazilazi iskustvo bilo kog drugog stelt borca širom sveta.

ОПАСАН ЗА СВЕ ПРОТИВНИКЕ - МОЋНО НАОРУЖАЊЕ СУ-57: Комплетан бојеви комплет руског стелт ловца даје му изузетне могућности (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube military update

Od svog predstavljanja u decembru 2020. godine, Su-57 se kontinuirano usavršava. Njegova proizvodnja, mogućnosti i paket naoružanja se proširuju. Dok SAD i Kina razvijaju prve lovce šeste generacije, ruski lovac pete generacije drži korak. Uključuje različite tehnologije u nastajanju koje su karakteristične za šestu generaciju.

Ruski borbeni avion Su-57 ima naprednu veštačku inteligenciju, let bez posade, dronove za pomoćnike i moćno elektromagnetno i hipersonično oružje. Su-57 je planiran za velika ažuriranja u narednoj deceniji, ali njegov trenutni paket naoružanja je ogroman. Mlaznjak može da upravlja širim spektrom oružja nego bilo koji drugi lovac svoje ere. Dizajniran je sa dva glavna ležišta za oružje i dva dodatna manja u blizini njegovih krila. Ovi odeljci su napravljeni za unutrašnje nošenje oružja kako bi se sačuvala prikrivenost.

Iako Su-57 može da nosi dodatno oružje spolja, to utiče na njegove stelt sposobnosti. Stoga se ovo obično izbegava da bi se održao opstanak i smanjilo vreme reakcije i svest neprijatelja. Borbeni potencijal ratnog aviona leži u njegovim mogućnostima naoružanja. Evo pogleda na trenutno oružje unutrašnjih odeljaka Su-57:

 

AUTOMATSKI TOP 9A1-4071K 30MM

Autotop 9A1-4071K 30 mm Su-57. Ovo moćno oružje, smešteno u desni LEVCON koren lovca, može ispaliti do 1500 metaka u minuti. Može da pogodi mete udaljene skoro 2 km u borbi vazduh-vazduh iz neposredne blizine, dodajući napadačku moć dvema raketama vazduh-vazduh vizuelnog dometa unutar strukture lovca.

Foto: Printscreen/Jutjub/KHMedia

Ima predloga da se zameni ovaj glasni top tihim, ali smrtonosnim laserom. Ideja o promeni glavnog topa za napredno lasersko oružje je bila uzbudljiva diskusija godinama. Budućnost borbe iz vazduha može biti tiša, ali možda i opasnija.


IC VOĐENA RAKETA VAZDUH-VAZDUH

Su-57 nosi laku raketu K-74M2, smeštenu u dva odeljka za oružje unutar krila lovca. K-74M2, naslednik pionirskog sovjetskog R-73, dizajniran je za unutrašnji transport. Novi K-MD dizajn se razvija da ga zameni.

R-73 je bila revolucionarna raketa, prva koja je gađala mete pod velikim uglovima van vidnog polja do 60 stepeni. Pokazao je značajnu prednost nad zapadnim konkurentima na bliskim udaljenostima u NATO testovima.

R-74M2 je bolji od R-73 sa uglom do 75 stepeni, pouzdanijim tragačem i povećanim dometom. Ipak, smatra se da je manje sposoban u poređenju sa svojim glavnim konkurentom, kineskom raketom PL-10 iz sredine 2010-ih.


RAKETA VAZDUH-VAZDUH K-77M

Raketa K-77M, sa svojim naprednim mogućnostima, pravi revoluciju u borbi vazduh-vazduh za ruske Su-57 i druge lovce. Ovo moderno oružje ističe se zbog svog dugog dometa i upotrebe AESA radara za navođenje.

Foto printskrin youtube military update

Konkretno, K-77M je optimizovan za gađanje malih, okretnih aviona, zahvaljujući svom sistemu za navođenje aktivne fazne antenske rešetke [APAA]. Ova karakteristika potencijalno daje K-77M najduži domet “bez mogućnosti bekstva“ od bilo koje rakete vazduh-vazduh u svetu.

Ruski medij RT objašnjava kako funkcioniše APAA tehnologija: „Svaka ćelija u obliku konusa ispod nosa projektila hvata fragment signala. Nakon digitalne obrade, podaci iz svih ćelija konvergiraju se u „punu sliku“, omogućavajući K-77M da odmah reaguje na nagle manevre cilja i čini presretanje gotovo sigurnim.


UBICA AWACS-A

Upoznajte raketu dugog dometa „AWACS Killer“: Ova impresivna raketa R-37M je prvobitno dizajnirana da naoruža ruske MiG-31 Foxhound presretače. Sa maksimalnom brzinom od 6 maha, dometom od 400 km i velikom bojevom glavom od 60 kg, to je sila sa kojom se treba računati. Sama veličina ruskih lovaca poput Su-35 i Su-30SM omogućava im da nose ove ogromne rakete, iako mogu da drže samo četiri po avionu u poređenju sa šest na Foxhound-u.

Foto vikipedija/Vitaly V. Kuzmin

Su-57 koristi jedinstvenu varijantu ove rakete, Izdeliie 810, koja se navodno dobro uklapa u unutrašnje odeljke za oružje. Ne samo da je sposoban da gađa mete veličine lovca, već je i optimizovan za uklanjanje aviona za podršku kao što su tankeri i avioni ranog upozorenja, zajedno sa teškim bombarderima, sa velikih udaljenosti. Ova raketa daje Su-57 najveći domet dejstva među svim lovcima pete generacije na svetu.

 

BOMBA KAB-250

Bomba KAB-250, standardno oružje lovca Su-57, koristi sistem navođenja GLOSNASS-a. Uprkos podobnosti Su-57 za misije suprotstavljanja, njegova upotreba kao bombardera je neizvesna. Zanimljivo je da njegov američki ekvivalent, F-22, koristi GBU-39 za sve borbene misije. Stelt, rad bez radara i laserska odbrana čine Su-57 potencijalno moćnim bombarderom sa odgovarajućom opremom.


KAB-500

Bomba koja prodire u svoje mete: KAB-500. Napravljena sa snagom da probije čak i najutvrđenije ciljeve, ova bomba se ponosno može pohvaliti teškom bojevom glavom od 380 kg specijalno dizajniranom za takve zadatke.


PBK-500U DREL

Klizeća kasetna bomba: PBK-500U Drel. Ovo nije obična gravitaciona bomba. Njene sposobnosti su zaista izvanredne, što ga čini jednom od najistaknutijih projektila koje koriste avioni veličine lovaca. Koristi sofisticiranu mešavinu unutrašnjeg i satelitskog navođenja, zajedno sa ugrađenim sistemom za identifikaciju prijatelj ili neprijatelj.

PBK-500U Drel je napravljen za snažne udare, svaki teži preko 500 kg. Ali nije samo njegova težina ono što ga čini impresivnim. To je jedinstvena sposobnost bombe da klizi do svoje mete, pogađajući čak 30-50 km sa preciznošću kao žilet i sposobnošću „ispali i zaboravi“. To ga čini savršenim za neutralizaciju masovnih oklopnih formacija.

Svaka bomba sadrži petnaest samonavođenih punjenja protivtenkovskih elemenata, opremljenih sistemima za navođenje optimizovanim za gađanje pokretnih ciljeva. Samo jedan klaster je navodno dovoljan da uništi čitavu raketnu bateriju ili kolonu tenkova. I to nisu samo prazne reči. Efikasnost klizećih bombi protiv branjenih ciljeva, bez potrebe da deluju u dometu njihove protivvazdušne odbrane, dokazana je u operacijama ruskog vazduhoplovstva u Ukrajini u proleće 2023.


KRSTAREĆA RAKETA H-59MK2

Krstareća raketa H-59MK2, koja je prvi put testirana u Siriji 2018. godine, značajno je oružje. Ova raketa je dizajnirana da neutrališe male teško branjene ciljeve na udaljenosti do 300 km. Može biti opremljen penetrirajućom bojevom glavom od 320 kg ili manjom bojevom glavom sa “sačmom” za širi udar.

Foto vikipedija/Allocer

Postoje predlozi da se uključe i druge bojeve glave kao što su jači penetrator i nosač kasetne municije. Iako je mali, njegova podzvučna brzina omogućava veći domet. Međutim, njegova sporija brzina bi mogla olakšati presretanje.


RAKETA H-38

Raketa H-38 je lagan, ali moćan naslednik sovjetskog H-25. Dizajniran da se uklopi u Su-57 koristeći preklopna krila, ova raketa je dokazano efikasna u Siriji, čak i kada se koristi u starinskim avionima kao što su ratni lovci MiG-29K.

Uprkos kraćem dometu i manjem nosivosti, ove rakete su moćne i idealne za gađanje manje utvrđenih ciljeva. Ovo omogućava svakom Su-57 da nosi više municije od težih H-59 dugog dometa. Dakle, nudi stratešku vatrenu moć u kompaktnom obliku.


PROTIVRADARASKA RAKETA H-58UShKE

H-58UShKE je modernizovana protivradijaciona raketa dizajnirana za Su-57. Dizajn projektila omogućava da se uklopi u unutrašnje odeljke za oružje u avionu. Značajne karakteristike H-58UShKE uključuju njegov domet od 250 km i brzinu od 3,6 Maha, što ga čini jednom od najbržih raketa na svetu. Zajedno sa izdržljivošću Su-57, ove karakteristike ga čine silom na koju treba računati.

Domet H-58UShKE je dvostruko veći od njegovog prethodnika, H-58 iz 1980-ih. Od penzionisanja MiG-25BM, H-58 je bio ključna karakteristika višenamenskih aviona. Misije protiv radara postale su ključne zbog angažovanja ruskog vazduhoplovstva sa ukrajinskim sistemima protivvazdušne odbrane S-300 i dodavanjem sistema Patriot koje je isporučio NATO.


PROTIVBRODSKA RAKETA H-35U

H-35U je primarna protivbrodska krstareća raketa Su-57. Putuje samo četiri metra iznad vode preko 250 km. Ova lagana raketa nosi bojevu glavu od 250 kg, što je čini moćnim oružjem čak i kada ga koristi mala grupa lovaca.

Očekuje se da će Su-57 biti nadograđen na moćniji arsenal, uključujući minijaturizovani derivat hipersonične balističke rakete H-47M2 kinžal. Ovo će povećati domet Su-57 i poboljšati njegove sposobnosti za lov na brodove.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024