TRI OPCIJE ZA KIJEV: Nemački diplomata predlaže - Šta se sve može dogoditi na samitu u Vilnjusu?

Novosti onlajn

03. 07. 2023. u 15:53

BIVŠI šef Minhenske konferencije za bezbednost, nemački diplomata Volfgang Išinger, u članku za Politiko, nagovestio je da bi NATO na samitu u Vilnjusu, umesto obećanja Ukrajini da će ući u alijansu, mogao da ponudi Kijevu jednu od tri opcije, između ostalog i da Ukrajina može da koristi prednosti Alijanse bez zvaničnog ulaska.

ТРИ ОПЦИЈЕ ЗА КИЈЕВ: Немачки дипломата предлаже - Шта се све може догодити на самиту у Вилњусу?

Foto AP

- Alijansa može ponuditi Ukrajini sve praktične i konkretne opcije i mogućnosti koje članstvo u NATO uključuje – od snabdevanja i punog učešća u programima naoružanja i opreme do obuke i učešća u vežbama, razmeni podataka obaveštajnih službi, komunikacijama i praćenju, ali bez formalnog članstva u NATO-u - napisao je Išinger u članku za "Politiko".

Druge dve opcije koje je predložio bivši šef Minhenske konferencije uključuju mogućnost da Ukrajina gradi dugoročnu bilateralnu saradnju sa državama članicama NATO-a i opciju koju on naziva „odbrambenom eskalacijom“. On implicira mogućnost obećanja NATO-a da će, navodni, ruski udari na ciljeve u Ukrajini svaki put „dovesti do konkretnih odgovora Zapada – od obezbeđivanja municije i oružja do snabdevanja naprednijim balističkim ili dalekometnim sistemima“.

Ovogodišnji samit NATO-a biće održan u Vilnjusu od 11. do 12. jula.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

OKRŠAJI NA JELISEJSKIM POLjIMA: Desetine uhapšenih u sukobima policije i demonstranata u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)