KRAJ JEDNE VELIKE EPOHE: MKS će prestati da postoji u sadašnjoj formi nakon 2030. godine

Novosti onlajn

30. 06. 2023. u 21:36

MEĐUNARDONA kosmička stanica (MKS) u aktuelnoj formi prestaće da postoji nakon 2030. godine, saopštio je direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

КРАЈ ЈЕДНЕ ВЕЛИКЕ ЕПОХЕ: МКС ће престати да постоји у садашњој форми након 2030. године

Foto: Printscreen/Jutjub

- Odlukom Vlade, rad Međunarodne svemirske stanice, njenog ruskog dela, produžen je do 2028. godine. Ali, nažalost, moramo da konstatujemo da će, po svemu sudeći, nakon 2030. godine stanica prestati da postoji u sadašnjoj formi. Ili će biti kontrolisano ugašena ili preorijentisana u druge svrhe - objasnio je Borisov.

On je istakao da se punom parom radi na stvaranju Ruske orbitalne stanice (ROS).

Prema njegovim rečima, formiranje ROS neophodno je završiti do 2032. godine, a njena efikasnost značajno će premašivati efikasnost ruskog segmenta MKS.

Alžiru i Egiptu predloženo da učestvuju u izgradnji ROS

Direktor je istakao da je kosmičkim agencijama Alžira i Egipta predložio da učestvuju u stvaranju Ruske orbitalne stanice, uključujući izgradnju nacionalnih modula.

Borisov je naglasio da su sa afričkim zemaljama takođe bila razmatrana pitanja stvaranja višesatelitskih orbitalnih konstelacija i usluga lansiranja.

- Interesovanje za naše predloge je veoma veliko i nadam se da ćemo moje kolege i ja uspeti da popunimo kosmički program foruma, koji će se održati u Sankt Peterburgu, stvarnim projektima - ocenio je direktor „Roskosmosa“.

Borisov je 25. juna izjavio da će „Roskosmos“ sa afričkim zemljama zaključiti sporazum o saradnji u punom obimu, koji će biti potpisan u julu na forumu „Rusija-Afrika“.

Putin predložio razmatranje niskoorbitalne satelitske konstelacije

Ruski predsednik Vladimir Putin je, sa svoje strane, na sastanku sa Borisovom predložio da se razmotri razvoj niskoorbitalne satelitske konstelacije.

- Juče je na forumu ASI razmatrano pitanje stvaranja i korišćenja niskoorbitalne konstelacije, do 200 kilometara. Postoje problemi povezani sa motorom, pre svega kako bi se održala visina. To su privatne kompanije, govorili smo nedavno o tome. Rekli ste da je potrebno da se privatne kompanije angažuju u kosmosu. Kako ocenjujete predlog koji je juče iznet? Znam da je nešto pokrenuto - rekao je predsednik na početku sastanka.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKAZIVANE OPERACIJE, LAŽNI POŽARNI ALARMI: Globalni prekid u IT sektoru poremetio rad bolnica