TRANSPLATACIJSKI TURIZAM ILI TRGOVINA ORGANIMA: Kako je okončan istorijski važan slučaj u Velikoj Britaniji

Novosti online

27. 06. 2023. u 23:05

U VELIKOJ Britaniji je u martu okončan prvi krivični proces za trgovinu ljudima zbog vađenja organa, a optuženi su dobili višegodišnje zatvorske kazne.

ТРАНСПЛАТАЦИЈСКИ ТУРИЗАМ ИЛИ ТРГОВИНА ОРГАНИМА: Како је окончан историјски важан случај у Великој Британији

Foto: Tanjug/AP

Uvid u istražnu dokumentaciju i razgovor sa onima koji su bili uključeni u slučaj pokazuje da nije bilo ni malo lako doći do konačne presude, piše Bi-Bi-Si.

Sve je počelo kada je "Danijelu", dvadesetjednogodišnjem uličnom prodavcu iz Nigerije, ponuđen navodno bolji posao u Velikoj Britaniji.

Krv mu je izvađena još dok je bio u Nigeriji. Mislio je da se radi o britanskoj vizi, ali zapravo su proveravali da li je dovoljno zdrav da mu se izvadi bubreg.

Stavljen je na let za London, ali bez novca i nije smeo da uzima svoj pasoš - kontrolisan mu je svaki korak.

Trgovci ljudima su ga upoznali sa mladom Nigerijkom Sonjom koja je bila bolesna i nadala se da će da dobije njegov bubreg. On je predstavljen kao njen rođak, dobrovoljni donor, jer zakon dozvoljava da donirate nekome svoj organ, ali ne da to činite za finansijsku nadoknadu.

Danijel je dobio i prevodioca koji ga je učio da kaže doktorima sve što žele da čuju, ali, ipak, prevara nije uspela i Danijel je otišao u policiju. Istraga je odvela detektive do Sonjinog oca, jednog od najmoćnijih nigerijskih političara.

Ajk Ekveremadu je izjavio na suđenju da je bio obmanut i da nikada nije nameravao da iskoristi Danijela. Štaviše, saznalo se da je optuženi u Nigeriji pomogao da se usvoje zakoni koji davanje organa za nagradu tretiraju kao krivično delo.

Na sudu se, međutim, pokazalo da Danijel nije jedina osoba koja je dovedena u Veliku Britaniju zbog trgovine organima. Još jedna ilegalna transplantacija obavljena je 2021. godine.

Čovek koji je tom prilikom dobio organ, dr Obina Obeta, u Danijelovom slučaju završio je na optuženičkoj klupi sa Sonjinim roditeljima. On je bio njihov posrednik i organizator kada je trebalo uzeti bubreg od Danijela. U Obetinom slučaju, takođe se lagalo da su donor i primalac rođaci.

Na suđenju se pokazalo da iako je Danijelova transplantacija stopirana, niko iz "Rojal fri hospital" nije obavestio policiju o svojim sumnjama, što znači da je Danijel ostao u riziku.

TRANSPLANTACIJSKI TURIZAM

U julu prošle godine, plaćena transplantacija u inostranstvu postala je prekršaj u Engleskoj, Škotskoj i Velsu. Svi kliničari u Velikoj Britaniji sada su zakonski obavezni da prijave svakog pojedinca koji se vrati i zahteva naknadnu negu.

Specijalista za bubrege iz Birmingema dr Adnan Šarif rekao je da je teško dokazati zločin "ali da znaju da se to dešava", navodeći nedavno istraživanje koje pokazuje da je zabeleženo oko 150 slučajeva povratka ljudi u Veliku Britaniju tokom perioda od 10 godina, od čega se u većini slučajeva radilo o transplantaciji bubrega.

Izvršni direktor Uprave za ljudska tkvia (HTA) dr Kolin Salivan rekao je da je, od promene zakona prošlog jula, policiji upućeno "pregršt" slučajeva.

Slučajeve modernog ropstva je, ipak, često veoma teško dokazati. U Danijelovom slučaju, inspektori su očekivali da istraga traje godinama, jer su krivci napustili zemlju.

Ali kada su saznali da bračni par Ekvemeradu leti za London, uhapsili su ih i oduzeli im telefone, što im je pomoglo da otkriju zaveru.

Ključni dokazi bile su poruke o naknadi donoru u iznosu od 5.487 dolara.

STRAH OD ODMAZDE

Suđenje nije bilo jednostavno. Nigerijski senatori su pokušali da premeste suđenje u Nigeriju.

Osim toga, pokušali su da stupe u kontakt sa žrtvom, što je odmah signaliziralo da žrtva nije bezbedna, rekao je jedan od detektiva.

Senator koji je predvodio delegaciju i koji je posetio Ikea Ekveremadua u zatvoru rekao je da je želeo da izvrši "diplomatski pritisak" da se situacija reši, ali je negirao da je želeo da pomogne kolegi da se izvuče - podsećajući da je Nigerija takođe potpisnica međunarodnih konvencija o trgovini ljudima.

Dana 23. marta tri osobe Ajk Ekveremadu je osuđen na devet godina i osam meseci zatvora. Njegova supruga Beatris dobila je četiri i po godine. Posrednik, dr Obeta, osuđen je na 10 godina, dok je Sonja oslobođena optužbi.

Danijel je pod policijskom zaštitom u Velikoj Britaniji i ne oseća se bezbedno da se vrati u Nigeriju, zbog straha od odmazde.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)