OD "TITANA" NI TRAGA: Na spustu ka "Titaniku" nestali s radara. Iz sata u sat manje kiseonika

A.Vojinović

21. 06. 2023. u 07:00

SAT i 45 minuta je trebalo da podmornica "Titan" sa petoro putnika, koja je u nedelju krenula u osmodnevni obilazak olupine čuvenog britanskog broda "Titanik", nestane sa radara. Od tog momenta upalili su se alarmi američkih i kanadskih timova za spasavanje koji neprestano tragaju za podmornicom koja je nestala na oko 1.448 kilometara od Kejp Kouda u Masačusetsu i na dubini od skoro četiri kilometara. A od nje i dalje ni traga. Spasiocima sat otkucava brzo s obzirom na to da putnici u podmornici u rezervi imaju kiseonika za 96 sati.

ОД ТИТАНА НИ ТРАГА: На спусту ка Титанику нестали с радара. Из сата у сат мање кисеоника

Foto: Profimedia

Američka obalska straža saopštila je da je površinsku potragu za podmornicom obavio i istraživački brod "Polarni princ", koji se koristi za transport podmornica do olupine "Titanika". Juče po podne objavljeno je da je proširena potraga za podmornicom na većim dubinama.

Na luksuznu turu obilaska "Titanika" kompanije "Oušn gejt" ukrcalo se petoro putnika - pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman, britanski milijarder i istraživač Hamiš Harding, kao i francuski istraživač Pol Henri Nargeolet. Veruje se da je na brodu i izvršni direktor i osnivač firme "Oušn gejt" Stokton Raš, koji i organizuje ove ture. Nargeolet je bivši ronilac francuske mornarice koji je bio deo prve ekspedicije koja je posetila olupinu 1987. godine. Nadimak "Gospodin Titanik" je dobio jer je navodno na olupini proveo više vremena od svih istraživača, preneo je Bi-Bi-Si.

Oni su platili kartu vrednu 250.000 dolara kako bi izbliza videli ostatke poznatog broda koji je potonuo 1912. godine. Brod sa podmornicom "Titan" krenuo je u subotu iz Sent Džounsa u Kanadi da bi stigao blizu lokacije "Titanika" u nedelju ujutru. Olupina "Titanika" nalazi se na dubini od 3800 metara, na oko 700 kilometara od obale kanadske pokrajine Njufaundlend.

Šta je dovelo do toga da se turističkoj podmornici izgubi svaki trag nije poznato, ali se zna da njen pronalazak u dubinama Atlanskog okeana neće biti nimalo lak. Bivši direktor projekta za bekstvo i spasavanje podmornica Frenk Oven izjavio je za Bi-Bi-Si da će spasilačkim timovima biti izuzetno teško da pronađu podmornicu zbog njene veličine i krhotina slavnog broda.

- To je kao da tražite minu u minskom polju - rekao je on i dodao da operaciju spasavanja otežava što su mnogi dubinski kapaciteti brodova ograničeni.

Na put do ostataka "Titanika" mogu da se osmele samo oni sa dubokim džepom. Osim toga, ovakve misije su i veoma retke, jer je mali broj podmornica sposobnih da putnike spuste na dubinu od 4000 metara, a jednu od njih organizuje upravo "Oušn gejt". "Titan" je prvi put zaronio do čuvene olupine 2021. godine.

Udario u ledeni breg

Brod "Titanik" je na svoje prvo, i poslednje, putovanje krenuo u aprilu 1912. godine. Bio je najveći i najluksuzniji brod ikada napravljen do tada. Na putu od engleskog Sautemptona do Njujorka udario je u ledeni breg 14. aprila u 23.40 i potonuo posle samo dva sata i 40 minuta. Od 2.200 putnika preživelo je oko 700 ljudi. Olupina broda pronađena je 1985. godine i od tada je stalna meta istraživača. Pre mesec dana istraživači su prvi put uspeli da skeniraju olupinu i ceo brod prikažu u 3D formatu.

Filmski hit

TRAGIČNA sudbina "Titanika" bila je izvor inspiracije za filmske stvaraoce. Od mnogobrojnih ekranizacija najpoznatije je ostvarenje Džejmsa Kamerona iz 1997. godine sa Kejt Vinslet i Leonardom Dikaprijom u glavnim ulogama. Film je osvojio čak 11 Oskara. A ove godine je proslavio 25 godina od premijere novim prikazivanjem u bioskopima širom sveta i u 4K rezoluciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona