ZVUČI NEVEROVATNO: Skandinavija trenutno među najtoplijim delovima Evrope, temperature više od 30 stepeni

Novosti online

19. 06. 2023. u 15:47

VEĆ danima toplotni talas donosi vrlo visoke temperature dalekom severu Evrope, a Skandinavija je među najtoplijim predelima kontinenta.

ЗВУЧИ НЕВЕРОВАТНО: Скандинавија тренутно међу најтоплијим деловима Европе, температуре више од 30 степени

Foto: Profimedia

Prethodnih dana temperatura na jugu Norveške prelazila je 30°C, a u Oslu je mereno 32°C, što je za 15 stepeni viša temperatura od proseka za jun.

Čak i tokom najtoplijih letnjih dana temperature u Norveškoj i više nego retko pređu 30°C, a da stvar bude još zanimljivija, Oslo je merilo tropskih 30-ak stepeni, dok je Beograd prethodnih dana merio jedva 20°C.

I dok Beograd još uvek čeka 30°C i svoj prvi tropski dan, Oslo je uz London i Pariz već zabeležilo ove temperaturne vrednosti.

Foto: Printskrin/meteociel.fr

Danas se topli talas sa juga Skandinavije premestio na sever poluostrva, a unutar polarnog kruga na severu Norveške temperatura je dostigla i prešla 30°C, dok je prosek za ovo doba godine od 10 do 15°C, a maksimalne temperature i leti retko pređu 20°C.

Vrlo toplo je i u Finskoj i na severu Švedske, ali i u Laponiji, uz temperature od 25 do 30°C.

Dakle, širom severne Evrope temperature su za 10 do 15 stepeni više od proseka za jun, pojasnio je meteorolog Đorđe Đurić.

Istovremeno, nakon niza vrelih dana, na jugu Norveške i u Oslu stiglo je osveženje sa Atlantika, uz pljuskove sa grmljavinom, a temperature su opale na oko 20°C.

Za neobično toplo vreme na severu Evrope kriv je visok vazdušni pritisak, koji je doneo neuobičajan toplotni talas za ovaj deo Evrope i to čak i pre nego što su visoke temperature zahvatile jug Evrope i naše područje.

I narednih dana biće neoubičajeno toplo na severu Skandinavije, uz temperature preko letnjih 25°C.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: PAKLENO PROLEĆE U SEVILjI: U španskom gradu juče zabeleženo za ovo doba godine rekordnih 40 stepeni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)