SUPER RAFAL - FRANCUSKI ODGOVOR NA F-35: Dronovi, skriveni i hipersonični projektili prekinuće dominaciju američkog lovca (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

18. 06. 2023. u 21:30

RAT Rusije i Ukrajine je osigurao da borbeni avioni moraju ponovo da se osmisle kako bi ostali relevantni u doba borbenih bespilotnih letelica i raketa protivvazdušne odbrane dugog dometa.

СУПЕР РАФАЛ - ФРАНЦУСКИ ОДГОВОР НА Ф-35: Дронови, скривени и хиперсонични пројектили прекинуће доминацију америчког ловца (ВИДЕО)

Foto: Printskrin


Francuski proizvođač aviona Daso Aviješn (Dassault Aviation) dolazi sa “Super Rafalom” F-5 (Super Rafale F-5) koji će biti uparen sa pouzdanim borbenim dronovima i novom municijom za suzbijanje protivvazdušne odbrane neprijatelja.

Opremljen zajedničkim radarima za ometanje, zajedno sa sistemima za samoodbranu, Rafal F-5 će stvoriti „zaštitni mehur“ za sebe i drugu opremu koja će sa njim leteti na bojnom polju.

Avion će evoluirati u tehno-sistem pod nazivom "Klub Rafal".

Rafal, što znači „nalet vetra“, je borbeni avion koji je razvila Francuska. Avionu je trebalo dosta vremena da se učvrsti na međunarodnom tržištu vojne avijacije.

Ali sada kada je dobio neke velike klijente, najveći proble Dasoa je to što su njegov borbeni avion na prvoj liniji pobedili američki ratni avioni F-35 u skoro svakom takmičenju i ratnoj igri.

Prema francuskoj odbrambenoj veb stranici, „Meta Defense“, „Super Rafal“ ili Rafal F5 će evoluirati na potpuno novi nivo. „To će biti vazdušni borbeni sistem, zasnovan na sistemu sistema, a ne samo kao borbeni avion, kao što je još uvek slučaj sa Rafalom F4“, navodi se u članku.

Kako je izvestio EurAsian Times, francusko ministarstvo oružanih snaga podnelo je amandman ranije ovog meseca kako bi pružilo više informacija o predstojećim naporima programa Rafal, posebno onima koji se odnose na novu verziju F5 koja će biti razvijena u okviru Programa vojnog planiranja (LPM) 2024-2030.

Ovaj razvoj događaja je značajan jer se program borbenih aviona nove generacije u Evropi, poznat kao Sistem budućih borbenih aviona (FCAS), u kojem je i Francuska takođe učesnik, konačno kreće nakon što je dugo bio u zastoju.

Francuske oružane snage se nadaju da će evolucija verovatno „duboko promeniti relativnu poziciju Rafala na međunarodnoj sceni, posebno u odnosu na američki F-35“.

Francuske vazduhoplovne i svemirske snage (FASF) upravljaju takozvanim F3-R standardnom verzijom Rafala. Razvijen je i lansiran krajem 2013. godine, a uvršten je u FASF 2018. godine.

Ova verzija borbenog aviona je unapređena verzija standarda Rafal F3. Verzija F3-R nosi raketu vazduh-vazduh velikog dometa Meteor koju proizvodi MBDA. Opremljen je laserskim označivačem nove generacije Thales Talios koji mu daje visok stepen preciznosti u udarima vazduh-zemlja.

Takođe ima lasersku verziju Safran modularnog oružja vazduh-zemlja, iz koje dolazi njegova sposobnost da uništi mete na dometima od nekoliko desetina kilometara sa metričkom preciznošću. Takođe je prilagođen za ciljanje mobilnih ciljeva. Senzori u ovoj verziji su takođe unapređeni kako bi se osigurala interoperabilnost.

Rafal je dokazao svoju moć u sukobima tokom poslednje decenije. Učestvovao je u operacijama u Avganistanu i Libiji. Njihova sposobnost da ostanu u vazduhu duže vreme takođe je došla do izražaja kada su francuske snage uništile neprijateljske ciljeve u Maliju.


POUZDANI DRON PRATILAC

Rafal F5 će imati borbene bespilotne letelice -nEUROn, integrisane u njegov sistem. Eksperimentalni UAV nEUROn će imati određeni stepen autonomije dok će ostati vezan za glavni avion.

Dron će kontrolisati sam Rafal, a posada će imati „funkciju koordinacije i optimizacije efikasnosti ovog sistema sistema“.

Novinski izveštaj naziva F-35 predstavnikom 5. generacije, dok će Rafal F5 biti najava ere lovaca 6. generacije. Američko vazduhoplovstvo će takođe opremiti 300 svojih F-35A borbenim dronovima, kao što je Rafal F5, u okviru programa sNext Generation Air Dominance (NGAD).

U članku se, međutim, tvrdi da čak i ako je F-35 bio opremljen dronovima tipa Pouzdani pratilac (Loyal Wingman), njegove relativne prednosti u odnosu na petu generaciju, kao što su stelt i fuzija podataka, biće „izbrisane ili smanjene“ da bi se pretvorile u lovački avion 6. generacije.

Rafal će, međutim, moći da se osloni na zahteve koji su mnogo veći od ove nove generacije, posebno u pogledu nosivosti i autonomije.


SUPER RAFAL BI MOGAO IMATI VIŠE ORUŽJA OD F-35?

Operativni raspon Rafala nedostajao je u suzbijanju neprijateljske protivvazdušne odbrane, koja se obično naziva akronimom SEAD. Varijanta F5 će popraviti ovaj nedostatak.

U članku se ističe da će se ta sposobnost zasnivati na „zajedničkoj upotrebi radarskih ometača pored sistema za samoodbranu uređaja, kako bi mu se dala mogućnost uključivanja drugih uređaja u svoj zaštitni balon“.

Anti-radarske rakete su dizajnirane da idu niz radarski snop protivnika i uništi ga.

Rafal F5 će biti dizajniran za raspoređivanje novih francusko-britanskih raketa – krstarećih raketa budućnosti (FCM) i buduće protivbrodske rakete (FASM) umesto krstarećih raketa SCALP/Storm Šedov i AM39 Egzoset.

Ove futurističke rakete imaće napredne karakteristike, kao što su prikrivenost ili hipersonična brzina, da bi se suprotstavile savremenim sistemima protivvazdušne odbrane, dok će Rafalu dati „veoma napredne sposobnosti za udare dugog dometa“.

Rafal F5 će takođe biti opremljen modulom koji spaja mogućnosti Thales Talios jedinica za označavanje ciljeva i Reco NG izviđačke jedinice.

Thales Talios-pod će biti integrisan sa Rafale F4 kako bi mogao da obavlja vazdušno izviđanje i misije napada na zemlji/površini. Podešavanje pruža mogućnost pretraživanja i identifikacije cilja na širokom području i može se odmah prebaciti u režim zahvatanja i praćenja cilja.

Njegovi senzori visoke rezolucije pružaju sliku u boji taktičke situacije kako bi se pojednostavili zadaci pilota Rafala. Reco NG je trenutno instaliran na Miražu 2000 i Rafalu i, sa svojim velikim dometom i visokom rezolucijom, pruža obaveštajne slike.


Ovaj uređaj sa kvalitetima i Thales Talios i Reco NG-a će dati „lovcu mogućnosti za taktičku viziju visoke preciznosti napada vazduh-zemlja, vazduh-zemlja, pa čak i vazduh-vazduh” i tako će imati višestruke operativne opcije dok ostaje u režimu bez prenosa.

Rafale F5 će biti dizajniran da nosi novu hipersoničnu krstareću raketu ASN4G na nuklearni pogon, koja će zameniti francusku nuklearnu krstareću raketu sa vazdušnim lansiranjem air-sol moyenne portée (ASMPA) u dve eskadrile Vazdušno-kosmičkih snaga i francuskoj mornarici aviona.

To će biti deo francuskog nuklearnog odvraćanja.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama