DIM POŽARA U KANADI UGROŽAVA RAD SATELITA: Posledice mogu biti kobne (VIDEO)

Novosti online

10. 06. 2023. u 14:06

DIM koji je izazvan šumskim požarima koji su ove nedelje zahvatili Kvebek u Kanadi proširio se na severoistočnu obalu Severne Amerike ugrožavajući kvalitet vazduha od Toronta, pa sve do Baltimora.

ДИМ ПОЖАРА У КАНАДИ УГРОЖАВА РАД САТЕЛИТА: Последице могу бити кобне (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/ Youtube/ NBC News

Oblaci dima postali su toliko gusti da su počeli da ometaju rad satelita koji prate površinu naše planete.

Ovi sateliti, kojima upravlja NASA i ostale svemirske agencije, pružaju neprocenjive podatke o klimi, vremenskim promenama, kvalitetu vazduha i promenama u životnoj sredini.

Međutim, trenutni uslovi ometaju ova posmatranja i na taj način ograničavaju njihovu mogućnost da obavljaju svoju svrhu.

Izmaglica koja potiče od dima izazvanog požarima deluje kao barijera koja smanjuje količinu sunčeve svetlosti koja dopseva do satelitskih senzora i narušava kvalitet prikupljenih podataka i merenja. 

Ova smetnja predstavlja izazov za naučnike koji se oslanjaju na precizne podatke za praćenje šumskih požara, zatim širenja zagađivača, procenu uticaja na ekosisteme i proučavanje atmosferskih uslova.

Naučnici i svemirske agencije pažljivo prate situaciju i istražuju alternativne strategije za ublažavanje efekata dimne izmaglice. Jedan pristup uključuje prilagođavanje instrumenata na satelitima kako bi se optimizovao njihov učinak u izazovnim atmosferskim uslovima.

Istraživači takođe sarađuju sa zemaljskim mrežama za praćenje kako bi prikupili dodatne podatke i nadoknadili ograničenja uzrokovana zamagljenim satelitskim pogledima.

Naučnici se trude da razviju poboljšani satelitski senzori i analitičke tehnike koje mogu bolje proučavati zadimljenu atmosferu.

Uticaj zadimljene izmaglice na satelitska posmatranja služi kao podsetnik na dalekosežne posledice šumskih požara i potrebu za rešavanjem klimatskih promena koje nastavljaju da pogoršavaju rizik od požara.

(SD)

BONUS VIDEO:

NEBO U NjUJORKU POSTALO JE NARANDžASTO: Dim od šumskih požara u Kanadi prekriva Severnu Ameriku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!