ERUPCIJE VULKANA U AZIJI: "Dete Krakataua" u Indoneziji sve aktivnije (VIDEO)

Tanjug

09. 06. 2023. u 12:54

VULKAN Anak Krakatau danas je eruptirao dva puta za nešto više od jednog sata, izbacujući pepeo čak 3.000 metara u vazduh, saopštile su vlasti u Indoneziji.

ЕРУПЦИЈЕ ВУЛКАНА У АЗИЈИ: Дете Кракатауа у Индонезији све активније (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/ Jutjub/ CRUX

Prva eksplozija vulkana bila je u 7.46 časova po lokalnom vremenu, a zatim se ponovila 62 minuta kasnije, prenosi Rojters.

Fotografije koje je objavio indonežanski Centar za vulkanologiju i geologiju prikazuju  širenje velikog oblaka koji se nadvijao iz vulkana i kretao se na jugozapad.

Vulkan Anak Krakatau visok je 157 metara i nalazi se u indonezijskom moreuzu Sunda između ostrva Java i Sumatra, a eruptirao je više od 10 puta od marta ove godine.

Najbliže naselje vulkanu je udaljeno 16,5 km, a vlasti su proglasile drugi najviši nivo uzbune, prenosi Rojters.

Za sada nije naređena evakuacija, ali je turistima i stanovnicima savetovano da se ne približavaju vulkanu niti da se penju na njega.

Indonezija se nalazi na pacifičkom "vatrenom prstenu" i ima 127 aktivnih vulkana, prema podacima Centar za vulkanologiju i geologiju.

Anak Krakatau, što znači "dete Krakataua", nastao je od legendarnog vulkana Krakatau, koji je 1883. godine razneo čitavo ostrvo svojom eksplozijom, kada je ubijeno više od 36.000 ljudi u seriji cunamija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)