SASTANAK ŠOLCA I MELONI: Želja da se ojača bilateralni dijalog

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

08. 06. 2023. u 17:11

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc sastao se danas u Rimu sa premijerkom Italije Đorđom Meloni. Oni su razgovarali o ekonomskim i političkim pitanjima koji se tiču saradnje između ove dve zemlje, o pitanjima koja se odnose na politiku EU i posebno o pitanju rešavanja problema migracije.

САСТАНАК ШОЛЦА И МЕЛОНИ: Жеља да се ојача билатерални дијалог

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

- Ne samo Ukrajina, već i Moldavija, zemlje Zapadnog Balkana, u perspektivi i Gruzija žele da pristupe EU, to pokazuje koliko je važan ulazak u EU, ali pokazuje koliko treba da bude oparativnija. Treba da  idemo napred u da je reformišemo kako bi je pripremili za budućnost - izjavio je Šolc na kraju posete Italiji.

Premijerka Meloni je istakla „postojanost usklađenosti u strateškim interesima dveju zemalja, najavivši nove obike saradnje u severnoj Africi - podsetivši da je obim komercijalne saradnje između dve zemlje u 2022 godini dostigao 168 milijardi što predstavlja apsoluti rekord.

Jedna od važnih tema bio je i dosije koji se odnosi na nova evropska fiskalna pravila i neophodnsot da postanu fleksibilnija radi stimulisanja ekonomskog porasta, podvukla je Melonijeva, stoga i neophodnos „novog Pakta stabilnosti koji gleda na porast, prevaziđena su stara pravila“.

Po pitanju migracijskih tokova Meloni je zaključila kako je Nemačka svesna da je bez Italije teško imati migracijsku politiku koja funkcioniše bolje od sadašnje. Ako se ne pozabavimo odbranom spoljnih granica Evrope, trgovinom ljudima, biće mnogo teže rešiti niz izazova sa kojima se suočavamo, kao što je i revizja Dublinskog sporazuma“.

Povodom rata u Ukrajini Melonijeva je branila svoju podršku Kijevu „Italija će biti tamo sve dok to bude potrebno“, podsećajući kako „pravedan mir nije jednak predaji Ukrajinaca“ i da „braniti slobodu Kijeva znači braniti slobodu Evrope“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)