LUKAŠENKO NA UDARU LONDONA: Britanija uvela nove sankcije Belorusiji zbog podrške Rusiji

Tanjug

08. 06. 2023. u 15:19

VELIKA Britanija objavila je danas novi paket sankcija protiv Belorusije zbog njene podrške ruskom napadu na Ukrajinu, u šta ulazi zabrana uvoza, izvoza i mera kojom se sprečava, kako se navodi, internet propaganda, preneo je Rojters.

ЛУКАШЕНКО НА УДАРУ ЛОНДОНА: Британија увела нове санкције Белорусији због подршке Русији

Foto: Profimedia

Britanska novinska agencija dodaje da je Belorusija, koju predvodi predsednik Aleksandar Lukašenko od 1994. godine, najveći saveznik Rusije od bivših sovjetskih republika, i dozvolila je da njena teritorija služi za napad na Ukrajinu.

Prošlog meseca Rusija je donela odluku o razmeštanju taktičkog nuklearnog naoružanja na belorusku teritoriju.

- Ovaj novi paket stavlja ekonomski pritisak na Lukašenka i njegov režim, koji aktivno podržava ruske ratne napore i ignoriše ukrajinski teritorijalni integritet - naveo je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli.

U novi paket sankcija uključeni su zabrana uvoza zlata, cementa, drveta i gume iz Belorusije, dok će biti zabranjeno da se Minsku isporučuju novčanice, izvoze mašine, kao i roba, tehnologije i materijal koji bi mogao da se koristi za proizvodnju hemijskog i biološkog oružja.

Britanija je takođe rekla da će moći da spreči označene beloruske medijske kuće da "šire propagandu u Velikoj Britaniji".

London će, takođe, preduzeti mere protiv onih koji zaobilaze sankcije, uključujući limitiranje sredstava koje Belorusija može da prikupi, daljom zabranom pristupa Belorusiji britanskom finansijskom tržištu.

 

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili