ODGOVOR IZRAELA TEHERANU Galan: "Imamo rešenje na svaki vaš razvoj događaja"

Đ.G.

07. 06. 2023. u 18:04

IZREAELSKI ministar odbrane Joav Galan odbacio je najavu Irana da je razvio svoju prvu hipersoničnu raketu, rekavši da će njegova zemlja uvek biti u stanju da se suprotstavi svakoj pretnji.

ОДГОВОР ИЗРАЕЛА ТЕХЕРАНУ Галан: Имамо решење на сваки ваш развој догађаја

Foto: EPA

- Čujem da se naši neprijatelji hvale oružjem koje razvijaju. Na svaki takav razvoj događaja imamo još bolji odgovor – bilo na kopnu, u vazduhu ili u pomorskoj areni, uključujući i odbrambena i ofanzivna sredstva - uverio je Galan novinare tokom posete Severnoj komandi vojske u utorak.

Iran je predstavio svoje novo oružje, koje se zove Fatah, tokom događaja visokog profila ranije tokom dana. Ima deklarisani domet od 1.400 km i brzinu do 15 puta veću od brzine zvuka, ili Mah-15. Predsednik Ebrahim Raisi ga je pozdravio zbog značajnog jačanja iranskog odvraćanja.

Hipersonično oružje je teže presresti od njegovih parnjaka koji se sporije kreću, ali postizanje potrebnih brzina tokom atmosferskog leta predstavlja značajan tehnološki izazov. Neki vojni stručnjaci smatraju da postojeći protivraketni sistemi nisu u stanju da pouzdano zaustave hipersonične projektile.

Iranski mediji opisali su Fatah kao sposoban da zaobiđe najnapredniju odbranu SAD i Izraela. Teheran je prvi put tvrdio da je napravio proboj u hipersoničnoj tehnologiji prošlog novembra, kada je objavio da razvija oružje dugog dometa koje može manevrisati u atmosferi i van nje.

Dok je Iran hvalio nove sisteme kao odbrambene, Galant je upozorio da će Izrael zadati „razorni udarac“ svojim neprijateljima ako bude napadnut. On je govorio dok je izraelska vojska izvodila dvonedeljnu vojnu vežbu usredsređenu na simulaciju rata na više frontova protiv Irana i njegovih regionalnih saveznika, preneo je RT.

BONUS VIDEO: KULjA VODA NA SVE STRANE - Snimak oštećenja na brani Kahovskaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri