ZAHAROVA ODGOVORILA PREMIJERKI ESTONIJE: Koliko je NATO miroljubiv, najbolje da pitate Jugoslaviju i Libiju

Novosti online

05. 06. 2023. u 16:27

AKO estonska premijerka Maja Kalas govori o malim baltičkim zemljama, onda za njih nije opasan mitski agresor, već samo njihovi NATO-centrični režimi, jer zahvaljujući njihovim aktivnostima, ove države su izgubile svoju nezavisnost, industriju, nauku i svaku slobodu, poručila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, reagujući na izjavu premijerke Estonije.

ЗАХАРОВА ОДГОВОРИЛА ПРЕМИЈЕРКИ ЕСТОНИЈЕ: Колико је НАТО мирољубив, најбоље да питате Југославију и Либију

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Naime, Kaja Kalas ranije je izjavila da je Rusija kriva za širenje NATO-a i da teritorijalna bliskost sa Rusijom "ne ostavlja Estoniji i nekim drugim zemljama drugog izbora nego da se obrate NATO-u za garanciju bezbednosti". Premijerka je kazala da oni koji optužuju Alijansu za širenje i eskalaciju "usvajaju imperijalistički jezik i ideologiju Rusije". 

- Da li treba da vas podsećam da se u poslednjih 30 godina stanovništvo Estonije smanjilo za 15 odsto? Danas se 330 hiljada od 1,3 miliona stanovnika Estonije nalazi ispod granice siromaštva, u pozadini činjenice da je više od polovine bogatstva i imovine koja pripada estonskim domaćinstvima koncentrisano u rukama evro orijentisanih elita, koji čine manje od pet odsto stanovništva. Tu pripadaju političari i profesionalni rusofobi kao što je sama Kaja - napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je naglasila da je život pored agresora samo istorija Rusije, koja je stalno napadana sa Zapada, uključujući i teritorije koje se danas zovu Nemačka, Švedska, Francuska.

- Agresori se nalaze u istom ideološkom gnezdu gde su se rodili nacizam i fašizam, a pre toga gde su vekovima cvetali trgovina robljem i kolonijalizam. NATO nije miroljubiva organizacija, već vojno-politički blok čiji zločini uključuju, posebno, uništenje libijske države, brutalno bombardovanje Jugoslavije i dvadesetogodišnji haos u Avganistanu - zaključila je Zaharova.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

NAGRADA TRI MILIONA EVRA: Vidite koji brojevi su izvučeni u 76. kolu igre Loto