KRIZA U LIBANU: Opozicione i hrišćanske stranke nominovale DŽihada Azura za predsednika

Tanjug

04. 06. 2023. u 23:45

LIBANSKE opozicione, nezavisne i glavne hrišćanske stranke saopštile su danas da su nominovale zvaničnika MMF-a Džihada Azura za predsednika, a njegov protivkandidat je Sulejman Frandžieh koga podržava Hezbolah.

КРИЗА У ЛИБАНУ: Опозиционе и хришћанске странке номиновале Џихада Азура за председника

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Stranke su na sastanku podržale nominaciju Azura koji je trenutno direktor Odeljenja za Bliski istok i centralnu Aziju pri MMF-u i bivši libanski ministar finansija, preneo je Rojters.

Liban nema šefa države od kada se završio mandat predsednika Mišela Auna krajem oktobra.

Proiranski Hezbolah, glavna oružana politička sila u zemlji, i njegov šiitski saveznik Amal, podržali su Frandžieha (56), naslednika stare libanske hrišćanske političke dinastije i saveznika sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Poslanik Mišel Muavad, koji je osvojio najviše glasova na ponovljenim neuspešnim predsedničkim izborima, rekao je da je povukao svoju kandidaturu u korist Azura.

Azur se nije izjasnio o sopstvenoj kandidaturi, ali su politički izvori rekli da je imao “diskretne sastanke” sa raznim stranama i članovima parlamenta radi razgovora o njegovim šansama.

Vašington je upozorio da američka administracija razmatra uvođenje sankcija libanskim zvaničnicima zbog njihovog nastavka ometanja izbora novog predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAGRADA TRI MILIONA EVRA: Vidite koji brojevi su izvučeni u 76. kolu igre Loto