TRAMP ČUVAO DOKUMENT O NAPADU NA IRAN: Nova otkrića istrage o rukovođenju poverljivim papirima bivšeg američkog predsednika

A. V. V.

02. 06. 2023. u 13:42

BIVŠI američki predsednik i republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp priznao je da je zadržao kod sebe poverljivi dokument o potencijalnom napadu na Iran pošto je napustio Belu kuću, otkriva Si-En-En. Kako je izvestila američka televizija, federalni tužioci došli su do audio-snimka sa Trampovog sastanka iz 2021. godine u kojem nekadašnji šef Bele kuće navodno pominje da je želeo da podeli ove informacije, ali je bio svestan ograničenja da ne sme da skine oznaku tajnosti sa dokumenta, jer u tom trenutku nije više bio predsednik.

ТРАМП ЧУВАО ДОКУМЕНТ О НАПАДУ НА ИРАН: Нова открића истраге о руковођењу поверљивим папирима бившег америчког председника

Foto: AP

Kako je objavio Si-En-En, pozivajući se na neimenovane izvore, sastanak je bio održan u julu 2021. godine u Trampovom golf klubu u Bedminsteru u Nju Džerziju. Na skupu je bio sa dvoje ljudi koji su radili na autobiografiji Trampovog bivšeg šefa kabineta Marka Medouza, kao i sa pomoćnicima zaposlenih kod bivšeg predsednika, uključujući pomoćnicu za komunikacije Margo Martin. Prisutni, prema izvorima, nisu imali bezbednosne dozvole koje bi im omogućile pristup poverljivim informacijama. A Medouz nije prisustvovao sastanku.

Medouzova autobiografija navodno uključuje prikaz istog sastanka, tokom kojeg se Tramp priseća izveštaja od četiri stranice koji je otkucao Trampov bivši predsednik Združenog komiteta načelnika štabova Mark Mili. Navodno je sadržao generalov plan da napadne Iran, koji je podrazumevao raspoređivanje velikog broja vojnika, a to je, prema tvrdnjama američke TV, nešto na šta je Mili pozvao predsednika Trampa da uradi više puta tokom svog mandata.

No, dokument na koji se Tramp poziva nije napravio Mili, rečeno je Si-En-Enu. Ipak, Mili je bio jedan od vodećih zvaničnika iz Trampove administracije koga su minulih meseci ispitivali istražitelji tokom istrage koja se vodi protiv bivšeg šefa Bele kuće zbog njegovog rukovođenja poverljivim papirima po napuštanju predsedničke funkcije. Agenti FBI su prošlog leta ovim povodom zaplenili više od 100 dokumenata iz Trampove vile u odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi. Bivši šef Bele kuće negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

A nedavno je na pitanje novinara Si-En-Ena da li je nekome pokazao neke od poverljivih papira koja je čuvao posle napuštanja Ovalnog kabineta, bivši šef Bele kuće odgovorio: "Ne baš, ali bih imao pravo. Sa njih je posle skinuta oznaka poverljivosti".

Bivši potpredsednik u trci

NEKADAŠNjI potpredsednik SAD u administraciji Donalda Trampa Majkl Pens zvanično će pokrenuti svoju predsedničku kampanju za izbore 2024. tokom sledeće nedelje. On bi u trku protiv svog bivšeg šefa trebalo da zakorači najavnim govorom u Ajovi 7. juna. Takođe, u red za predsedničke kandidate "crvenih" trebalo bi da stanu i guverner Severne Dakote Dag Bardžum i bivši guverner američke savezne države Nju Džerzi Kris Kristi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PESMU POSVETILA PREMINULOM SINU: Takmičarka Nikad nije kasno se slomila na sceni - Žika u suzama: Svaka ti čast