BRIKS: Podržavamo mirno rešavanje ukrajinskog sukoba i osuđujemo terorističke napade

Novosti online

01. 06. 2023. u 22:09

ČLANICE BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička republika) pozivaju na punu realizaciju prehrambenog sporazuma i memoranduma o isporukama ruskih proizvoda, proizlazi iz zajedničke izjave ministara inostranih poslova asocijacije.

БРИКС: Подржавамо мирно решавање украјинског сукоба и осуђујемо терористичке нападе

Foto Tanjug/AP

-Oni (ministri) pozvali su na kompletnu i efikasnu realizaciju kako crnomorske inicijative o žitu, tako i memoranduma o uzajamnom razumevanju Rusije i sekretarijata Ujedinjenih nacija povodom promocije ruske hrane i đubriva na svetskim tržištima, navodi se u izjavi.

Pored toga, u izjavi se ističe da je važno da žito i đubrivo nastavljaju da se isporučuju onima kojima su najpotrebniji.

U izjavi BRIKS-a takođe se osuđuju svi teroristički akti na objekte kritične infrastrukture, uključujući i energetske. Ministri su istakli da je energetska bezbednost najvažniji temelj ekonomskog razvoja, socijalne stabilnosti, nacionalne bezbednosti i blagostanja svih svetskih zemalja.

Ministri inostranih poslova asocijacije istakli su da cene predloge o posredništvu, usmerene na mirno rešavanje ukrajinskog sukoba posredstvom dijaloga i diplomatije.

Članice BRIKS-a su, pored toga, objavile da nameravaju da podstiču upotrebu lokalnih valuta u međunarodnoj trgovini i finansijskim operacijama među članicama organizacije, kao i njihovim trgovinskim partnerima.

Prethodno je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku ministara inostranih poslova članica BRIKS-a izjavio da zapadne zemlje sankcijama i ucenama pokušavaju da utiču na ekonomsku saradnju suverenih država.

Ovom ekonomskom bloku planira da se pridruži još niz zemalja, uključujući Argentinu, Iran, kao i, prema saopštenju Ministarstva inostranih poslova Kine, Indonezija, Turska, Saudijska Arabija i Egipat.

Sastanak ministara inostranih poslova članica BRIKS-a održava se 1-2. juna u Južnoafričkoj Republici.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku