MELONIJEVA "VAŽE" O OBNOVI "PUTA SVILE": Dobri odnosi sa Kinom su mogući i ako ne budemo deo sporazuma

Srna

28. 05. 2023. u 11:20

DOBRI odnosi sa Kinom mogući su čak i ako ne budu deo sporazuma "Inicijative pojas i put", rekla je italijanska premijerka Đorđa Meloni.

МЕЛОНИЈЕВА ВАЖЕ О ОБНОВИ ПУТА СВИЛЕ: Добри односи са Кином су могући и ако не будемо део споразума

FOTO: AP/Tanjug

Italija je jedina velika zapadna zemlja koja se pridružila kineskoj inicijativi, koja predviđa obnovu starog "Puta svile" da bi se Kina povezala sa Azijom, Evropom i šire uz velika ulaganja u infrastrukturu. Vlada Melonijeve sklona je ideji da napusti ovaj projekat.

Melonijeva je rekla da je prerano za predviđanje odluke Italije o tome da li će ostati deo projekta, koji je potpisala 2019. godine, što je tada izazvalo kritike iz Vašingtona i Brisela.

- Naša procena je veoma delikatna i zadire se u mnoga interesovanja - rekla je Melonijeva u intervjuu listu "Mesađero".

Pakt ističe u martu 2024. i biće automatski obnovljen ukoliko jedna strana ne obavesti drugu da se povlači, najmanje tri meseca unapred, prenosi Rojters.

Melonijeva je napomenula da, iako je Italija jedina od bogatih demokratija Grupe sedam koja je potpisala memorandum za "Pojas i put", ona nije evropska i zapadna zemlja sa najjačim ekonomskim i trgovinskim vezama sa Kinom.

- To znači da je moguće imati dobre odnose, takođe u važnim oblastima, sa Pekingom, a da oni ne moraju da budu dio opšteg strateškog dizajna - rekla je ona.

BINUS VIDEO: ĆEZENA POD VODOM: Reka Savio napravila pustoš u italijanskoj regiji Emilija-Romanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

AMERIČKI GLUMAC POSTAO SRPSKI ZET Oženio našu glumicu, pa zaigrao u srpskom filmu: Mislio sam da znam da glumim dok nisam sreo Lauša